Oslo 20230926. Hallstein Bjercke (V) utenfor Høyres hus, der Høyre har invitert Frp, Venstre og Krf til forhandlinger om byrådet i Oslo tirsdag.
Finansbyråd Hallstein Bjercke (V) og Høyre legger frem sitt første reviderte oslobudsjett og har med seg Krf og Frp.

Borgerlig enighet om revidert Oslo-budsjett: – Nå er vi veldig glade

De borgerlige partiene i Oslo er blitt enige om revidert budsjett. Nå blir det nattåpen T-bane på linje 2 mellom Østerås og Ellingsrud en natt i uken. Og det blir demenskor i alle bydeler. Men SV er svært misfornøyde.

Publisert

Tiltakene som får økt budsjettet inkluderer KFUMs avhopperprogram EXIT, flere sommerjobber for ungdom, Camp Hudøy, og skolegårdsprosjektet i Sofienbergparken Øst.

Til sammen plusser de fire partiene 78 millioner kroner på et budsjett på over 100 milliarder kroner.

– Veldig glade

– Nå er vi veldig glade for at prosjektet i Sofienbergparken ble reddet i siste liten, sier Stian Schjelderup, ildsjel bak oppgraderingen av Sofienbergparken og FAU-representant Sofienberg skole.

Schjelderup har de siste dagene virkelig svettet over hva en eventuell utsettelse ville ha å si for oppgraderingen. Prosjektet vil gi en bedre park for nærmiljøet og en lenge etterlengtet utvidelse av skolegården for elevene ved Sofienberg skole.

Stian Schjelderup, sivilarkitekt og byentusiast
Stian Schjelderup er lykkelig over at byrådet nå går inn for å oppgradere Sofienbergparken.

– Jeg fikk først en melding i løpet av natta og så en ytterligere bekreftelse i morges. Det er veldig godt å se hvordan politikerne i bystyret har støttet oss gjennom hele denne prosessen.

– Hadde ikke politikerne kommet med en løsning nå, frykter vi at det ville gått flere år før oppgraderingen av parken sto ferdig.

Demenskor i bydelene

Av andre større endringer er en betydelig pott til økt veivedlikehold. Det blir også satt i gang et prøveprosjekt med nattåpen T-bane en dag i uken på linje 2.

I tillegg bevilges det penger for å sikre at beboere på sykehjem som ønsker det, skal kunne få et glass vin eller øl til maten også utenom høytidene.

Betaler ned gjeld

– Jeg er veldig glad for at de fire ikke-sosialistiske partiene er enige om å forsterke satsingen mot ungt utenforskap og idrett. Samtidig setter vi norgesrekord i nedbetaling av gjeld, og holder kommunens utgifter på et forsvarlig nivå, sier Høyres gruppeleder Merete Agerbak-Jensen.

Merete Agerbak-Jensen (H) gruppeleder for Høyre i bystyret 2023 til 2027. Foto: Sturlason / Oslo kommune
Merete Agerbak-Jensen (H) trekker frem rekordstor nedbetaling av gjeld som svært viktig.

– Gjennom forhandlingene har vi styrket flere av satsingene i budsjettforslaget, spesielt for unge og eldre, sier Venstres gruppeleder Anna Dåsnes.

Jubler

Fremskrittspartiet sier de er glade for gjennomslag for sine hovedsaker.

– Økt tilskudd til veivedlikehold, støtte til KFUMs avhopperprogram og flere tiltak i kampen mot æresvold som jeg mener er vår tids viktigste frihetskamp i Oslo, sier Magnus Birkelund, gruppeleder i Frps bystyregruppe.

KrF jubler over satsingen på demenskor i alle bydeler.

– Det er et viktig bidrag til verdighet og et viktig aktivitetstilbud for personer med demens og deres pårørende, sier KrFs gruppeleder Øyvind Håbrekke.

– Dette er en stor seier

KFUK-KFUMs avhopperprogram har mottatt 6,6 millioner kroner fra Oslo kommune, etter varslede kutt fra regjeringen. Midlene fra kommunen vil bidra til å støtte seks tidligere kriminelle gjennom vårt ettervernsprogram og gi dem en ny sjanse til å starte et liv uten kriminalitet.

Marianne H. Brekken
– Dette er en stor seier for mennesker som over lang tid har ønsket seg ut av de tyngre kriminelle miljøer, sier generalsekretær i KFUK-KFUM, Marianne H. Brekken.

– Dette er en stor seier! Ikke for KFUK-KFUM, men for mennesker som over lang tid har ønsket seg ut av de tyngre kriminelle miljøer. At Oslo kommune nå satser på et program hvor mennesker gis en sjanse er vi veldig glad for, sier Marianne H. Brekken, fungerende generalsekretær i KFUK-KFUM Norge.

Feil profil, mener SV

SV er kritiske til den manglende kollektivsatsingen:

– Frp og høyresiden glemmer at folk flest reiser med buss, trikk og bane. De øker prisene på enkeltbilletter og bruker pengene på asfalt. Skal vi få forskjellene og utslippene ned, må det være billigere å reise kollektivt enn å kjøre bil, også for folk som reiser med enkeltbilletter, sier Sunniva Holmås Eidsvoll, gruppeleder for SV i bystyret.

Oslo 20230419. Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) deltar på møtet i forbindelse med at utdanningsetaten har gitt opplysninger om at barn som utøver vold identifiseres i Oslo.
Gruppeleder og leder i Oslo SV, Sunniva Holmås Eidsvoll, kritiserer byrådet for feil profil på budsjettet.

Holmås Eidsvoll er også opptatt av den manglende boligsatsingen: – Oslo er i ferd med å bli en by der vanlige folk ikke har råd til å bo. De bruker ingen penger på å hjelpe folk inn på boligmarkedet.

Hun er også bekymret for økonomien i bydelene: – Byrådet har varsla at det vil bli enda trangere fremover. De har store uforutsette utgifter til sosialhjelp som ikke blir tilstrekkelig kompensert for. Det kommer til å gå ut over velferdstilbudene til folk i hele byen.

Powered by Labrador CMS