Byråd for kultur og næring, Anita Leirvik North (H), sammen med den nyansatte biblioteksjefen, Merete Lie.

Hun blir Deichman-direktør: – Et mål for meg er at alle våre 26 biblioteker skal føle seg i verdenstoppen

Byrådet har nå ansatt ny biblioteksjef for Deichman i Oslo, kommunens folkebibliotek.

Publisert

– Jeg er veldig glad for at Merete har takket ja til stillingen som ny etatsdirektør for Deichman. Hun har vist seg som en profesjonell og engasjert leder og kjenner Deichman svært godt, sier Anita Leirvik North (H), byråd for kultur og næring i en pressemelding torsdag.

Merete Lie er ansatt som ny biblioteksjef for Deichman, folkebiblioteket i Oslo kommune, som er landets største. 

Knut Skansen ga seg som Deichman-direktør i fjor og gikk videre til en annen sentral lederstilling innen kulturlivet i byen som administrerende direktør for Oslo-filharmonien.

Over 400 ansatte

Siden 2018 har hun vært avdelingsdirektør for hovedbiblioteket samt ansvarlig for alle fagavdelingene som leverer tjenester til alle lokalbibliotekene. Nå blir hun altså øverste sjef etter å ha vært konstituert etatsdirektør.

428 medarbeidere fordelt på 308 årsverk er ansatt i etaten. Biblioteksjefen har ansvaret for 26 store og små biblioteker. Med over fem millioner besøk siste år, er Deichman landets mest besøkte kulturinstitusjon.

– Jeg går til jobben med stolthet og ydmykhet. Jeg kjenner Deichman godt etter å ha ledet Deichman Bjørvika i fem år. Hele Deichman og Oslo kommune har æren for at det nye hovedbiblioteket ble kåret til verdens beste. Et mål for meg er at alle våre 26 biblioteker skal føle seg i verdenstoppen, uttaler den nye direktøren for Deichman selv. 

Bakgrunn fra Telenor og DNB

55-åringen er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo. Yrkesmessig har hun bakgrunn fra blant annet Telenor og DNB, i tillegg var hun frem til hun begynte ved Deichman i 2018 over en seksårsperioden med på å bygge opp Litteraturhuset i Fredrikstad.

– Det er imponerende hva Deichman har fått til. Oslos folkebibliotek er landets mest besøkte kulturinstitusjon. Våre ansatte er helt i front i bibliotekutvikling i verden. Min jobb blir å få sørge for gode rammer og betingelser så de ansatte kan fortsette arbeidet til beste for lånerne våre. Som leder er jeg opptatt av å lytte og sikre gjennomføringskraft i hele organisasjonen, fortsetter Lie.

– For folk over hele byen 

– Bibliotekene gir inspirasjon, innsikt og kunnskap til folk i alle aldre over hele byen og stadig flere bruker bibliotekene som en møteplass, ikke minst lokalbibliotekene, fastslår kulturbyråden. 

– Deichman er en stor organisasjon med biblioteker over hele byen. Det er viktig med en leder som har god oversikt, et strategisk blikk som kan samle hele organisasjonen. Det mener jeg vi har fått med Merete Lie, legger Leirvik North til. 

Det konstateres videre at Oslo-folk leser mer enn før, og at barn og unge låner flere bøker.

Det viser seg i vekst i antall besøkende og utlån hos bibliotekene, hvor det ukentlig gjennomføres opp mot to hundre arrangementer som Oslo-folk kan benytte seg av.Powered by Labrador CMS