Andreas Vaa Bermann er tidligere direktør i Norsk Form, og i dag avdelingsdirektør i Oslo kommunes plan- og bygningsetat. Foto: Terje Heiestad

Andreas Vaa Bermann er en av 18 søkere som vil bli Oslos nye byplansjef. Se hele søkerlista

� Men hvor er kvinnene? Kun tre av 18 søkere er kvinner, påpeker byutvikler Sverre Landmark når han ser lista over de som ønsker å ta over som byplansjef etter Ellen de Vibe.

Publisert

Den siste dagen i mai i år tar en epoke slutt i Oslos historie. Da går den svært profilerte toppsjefen for plan- og bygningsetaten, Ellen de Vibe, av med pensjon. Da har de Vibe sittet som byplansjef i 20 år, i en by som har gått gjennom enorme forandringer iløpet av toppbyråkratens "regjeringstid".

Fjordbyen, småhusplanen, Groruddalen og kommuneplaner har vært viktige oppgaver for plan- og bygningsetaten under Ellen de Vibes ledelse.

— Tidvis arbeidsomt

— Jeg har hatt utrolig spennende år i kommunens tjeneste. Det har vært et privilegium å få delta i byens utvikling i denne perioden. Jeg mener etaten har bidratt kraftig med å gi byen økt kvalitet samtidig som den har vokst, selv om det har vært en brytningstid i byutviklingen som tidvis har vært arbeidsom, sa Ellen de Vibe da det ble kjent at hun går av.

Ellen de Vibe gir seg som sjef for plan- og bygningsetaten 1. juni og går over i pensjonistenes rekker. Den profilerte toppbyråkraten vært byplansjef for Oslo i 20 år. Foto: Plan- og bygningsetaten

En av favorittene til å få jobben er Andreas Vaa Bermann, som i dag er avdelingsdirektør i plan- og bygningsetaten. Vaa Bermann er opprinnelig arkitekt, men har også vært direktør for Norsk Form og innehatt en lang rekke styre- og tillitsverv knyttet til byutvikling.

— Jobben er en uriaspost

Av de 18 navnene på lista er tre navn unntatt offentlighet. To av de "hemmeligholdte" navnene er kvinner. Men blant de 15 offentlig kjente navnene er det kun en kvinne. Og 32 år gamle Marie Hauptvogel er neppe å regne som tung nok til å bli innstilt til jobben. Som nåværende jobb oppgir hun å være "frivillig".

— Plansjefstillingen er en uriaspost, en posisjon der man får kritikk og press fra alle hold. Stor arbeidsbyrde og lange dager, sier byutvikler Sverre Landmark til VårtOslo.

� Hvor er kvinnene, spør byutvikler og tidligere direktør i eiendomsgiganten Aspelin Ramm, Sverre Landmark. Han mener det er flere kvalifiserte kvinner som burde vært på søkerlista til jobben som ny byplansjef i Oslo. Foto: Vegard Velle

Landmark er tidligere direktør i eiendomsgiganten Aspelin Ramm, og har dermed svært god kjennskap til byplanlegging i Oslo. Nå driver Landmark blant annet egen rådgivningsvirksomhet innen eiendomsutvikling.

— Men det er også en posisjon som gir innflytelse, så hvis man ønsker å prege utviklingen av byen, så bør denne stillingen være attraktiv for mange, sier Landmark.

— Hvor er kvinnene?

— Men hvor er kvinnene? Tre av 18. Spent på å høre hvorfor det er sånn. I denne etaten og innenfor dette saks- og fagområdet er det mange kompetente kvinner med erfaring, også ledererfaring. Men på denne lista er det tynt med kvinner, sier Sverre Landmark.

Blant de 18 søkerne er det tre mannlige direktører på nivået rett under Ellen de Vibe som ønsker seg toppjobben. VårtOslo kjenner til at det finnes kvinnelige direktører i plan- og bygningsetaten som karakteriseres som kvalifisert til toppjobben. Men ingen av de kvinnelige lederne i plan- og bygningsetaten er på søkerlista.

Se hele søkerlista her:

 1. Yemlahi, Mohammad Chair (38) M, vikar, 0262 Oslo
 2. Gaarder, Thorbjørn (63) M, chief credit officer, 0369 Oslo
 3. Vatten, Ivar Edmund (55) M, uføretrygdet, 6680 Halsanaustan
 4. Andresen, Jonas Riffault (27) M, 0257 Oslo
 5. Hauptvogel, Marie (32) K, frivillig, 0495 Oslo
 6. Almeid, Steinar (49) M, senior mentor, 0475 Oslo
 7. Unntatt offentlighet, K
 8. Unntatt offentlighet, M
 9. Wasstøl, Morten (47) M, avdelingsdirektør, 1152 Oslo
 10. Unntatt offentlighet, K
 11. Bermann, Andreas Vaa (48), avdelingsdirektør, 0550 Oslo
 12. Rinvik, Sturla Flem (49), M, senioringeniør, 1363 Høvik
 13. Hovdhaugen, Dag (47), M, assisterende direktør, 0569 Oslo
 14. Nikiel, Tadeusz (46), M, Bielsko-Biala i Polen
 15. Kalstveit, Andreas (36), M, universitetslektor, 0454 Oslo
 16. Bjorøy, Malvin (57), M, areal- og byggesakssjef, 4270 Åkrehamn
 17. Unntatt offentlighet, K
 18. Øvland, Harald (51, M, avdelingsdirektør, 1295 Oslo
Powered by Labrador CMS