Eirik Lae Solberg utenfor Høyres hus der Høyre hadde invitert Frp, Venstre og KrF til byrådsforhandlinger.
Eirik Lae Solberg utenfor Høyres hus der Høyre hadde invitert Frp, Venstre og KrF til byrådsforhandlinger.

Kun Høyre og Venstre går videre med byrådsforhandlinger i Oslo

Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg sier at Oslos byråd mest sannsynlig bare kommer til å bestå av Høyre og Venstre.

Publisert

Han bekrefter at det kun er Høyre og Venstre som går videre med forhandlinger, med Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti som støttepartier.

– Høyre har snakket med de tre andre partiene og kommet til at det er to ting vi ser for oss. Det ene er at vi tar sikte på et byråd bestående av Høyre og Venstre, Eirik Lae Solberg (H). 

– Det andre er at vi inngår en avtale om politisk samarbeid mellom Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, sier han. 

Tirsdag kunngjorde Venstre at de bryter sonderinger med Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet. 

Klokken 14.00 hadde de fire partiene et møte i Høyres hus om situasjonen.

Venstre godt fornøyd

Venstre er godt fornøyd med situasjonen.

– Vi er enige om å gå videre, Høyre og Venstre, om å danne et mindretallsbyråd. Jeg er fornøyd med utfallet, sier Hallstein Bjercke i Venstre.

Høyre ønsket i utgangspunktet et borgerlig byråd med alle de fire partiene.

Hallstein Bjercke (V) ankommer Høyres hus der Høyre har invitert Frp, Venstre og Krf til forhandlinger om byrådet i Oslo tirsdag.
Hallstein Bjercke (V) ankommer Høyres hus der Høyre har invitert Frp, Venstre og Krf til forhandlinger om byrådet i Oslo tirsdag.

– Jobbet for flertallsbyråd

– Høyre har siden valgnatten jobbet for et flertallsbyråd bestående av de fire borgerlige partiene. Vi hadde gode samtaler på torsdag og fredag som gjorde meg optimistisk med tanke på et flertallsbyråd. Det ser ikke ut som det er mulig nå, sier Lae Solberg.

På spørsmål fra pressen om Venstre er åpen for en samarbeidsavtale med Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, svarer han:

– Vi skal være konstruktive og løsningsorienterte, så får vi se hva en sånn avtale innebærer.

Frps Magnus Birkelund hastet ut av møtet mellom de fire borgerlige partiene på Høyres hus tirsdag ettermiddag.

– Frp har nå behov for en intern samtale. Vi skal se på veien videre.

Uklarhet rundt Frp-støtte til borgerlig byråd

Det sa Birkelund til Avisa Oslo på vei ut av møtet.

Partiets førstekandidat ønsket ikke å bli igjen for å svare på spørsmål fra pressen etter at det ble klart at Høyre går inn for byrådsforhandlinger med Venstre, men utelater KrF og Frp.

Dagsavisen omtalte tidligere tirsdag et Oslo Frp-vedtak. Vedtaket fattet av fylkesstyret innebærer at Frp ikke skal støtte et borgerlig byråd Frp selv ikke er en del av. 

Overfor Avisa Oslo bekrefter Oslo Frps fylkesleder Andreas Meeg-Bentzen at fylkeslagets vedtak er bindende – også for bystyregruppa.

– Om Høyre og Venstre skal ha et borgerlig flertallsbyråd, må de leke med oss. Vi skal være en del av byrådet om vi skal støtte det. Vedtaket er i tråd med en doktrine Frp har hatt siden 90-tallet, sier Meeg-Bentzen til avisen

Powered by Labrador CMS