På Storo Storsenter stod torsdag formiddag Reidar Karlsen og Andrea Mæhlum og solgte Juleboka fra Erlik Oslo. Mæhlum hadde aldri vært med på dette før, og var derfor litt spent.

61 år gamle Reidar har kjøpt sin første bolig. Bittelille julaften stod han på Storo Storsenter og solgte Erlik Oslo for å nedbetale lånet. Dette ville ildsjelen Andrea være med på

Da Reidar Karlsen (61) kjøpte sin første bolig kunne han juble. Likevel må han fortsette å selge gatemagasinet Erlik Oslo for å betale ned lånet. Etter at Andrea Mæhlum fikk med seg nyheten om Reidar, ville hun også slenge seg på. — Det enkleste er jo å sende penger via vipps, men jeg vil sette av tid og bidra på hans måte, sier hun.

Publisert

Store deler av hverdagen til Reidar Karlsen (61) går med på å stå på gaten eller kjøpesentre og selge gatemagasinet Erlik Oslo. Det har vært mange nedturer i livet for Karlsen, men nylig kunne han endelig kalle seg eier av egen leilighet. Nå selger han Erlik Oslo for å nedbetale lån og gjeld.

Dette fikk jurist, lokalpolitiker i Oslo Høyre og ildsjel Andrea Mæhlum med seg, og på bittelille julaften sto hun side om side med Karlsen på Storo Storsenter for å hjelpe til med salget.

Fra helvete til himmelen

— Jeg er spent, og jeg gruer meg litt. Jeg har aldri gjort dette før. I dag er jo en av de travleste dagene i året, sier Mæhlum, mens stressende mennesker flyr rundt på senteret med den siste julehandelen.

— Ja, du kan bli veldig sliten. Når jeg kommer hjem er jeg ganske død. Du skal stå og selge i mange timer, og du blir litt stressa av alle rundt deg, svarer Karlsen.

Karlsen pleier å stå på Tveita mandag til onsdag, og på Storo Storsenter torsdag til lørdag, for å selge gatemagasinet. Men på julaften skal han ha fri.

— Da skal jeg på Egon og spise julemiddag. Det er alltid kjempeålreit. Så skal jeg hjem og slappe av i den fine sofaen min, forteller Karlsen.

Etter fem solgte magasiner kunne duoen ta en velfortjent kaffepause på Egon.

Karlsen har nylig kjøpt seg sin første leilighet, i en alder av 61 år. Han har tidligere bodd med andre som har vært vanskelige å bo sammen med. Det har til tider vært et helvete, sier han.

— Nå er det som å komme til himmelen! Det var et helvete å bo der jeg bodde før. Så jeg er utrolig glad for at jeg kom meg ut derfra.

— Nå skal jeg selge Erlik Oslo for å nedbetale lånet, husleie og annen gjeld. Jeg tror jeg skal greie det. Det er en del penger, men jeg må bare bite i det sure eplet, fortsetter han.

— Jeg vil føle litt på hvordan det er

Det var avisen Vårt Land som i forrige uke omtalte saken om Reidar Karlsens boligkjøp, og at han nå skulle selge gatemagasinet for å betale ned lånet. Andrea Mæhlum sjekker nyhetene daglig, og kom over artikkelen i Vårt Land.

— Artikkelen gjorde sterkt inntrykk. Der forteller Reidar om mennesker som går med hodet ned i mobilen og stresser rundt, og nesten ikke vet hvor de er. Det er lett å kjenne seg igjen i den beskrivelsen, spesielt nå rundt travle førjulstider, sier hun.

Andrea Mæhlum ringer i bjella i det duoen har fått solgt enda et julehefte.

Mæhlum tok derfor kontakt med Karlsen, som hun ikke kjente fra før, og spurte om hun kunne bistå med å selge magasinet. Dette sa Karlsen ja til.

— Jeg vil føle litt på hvordan det er for han. Jeg føler at jeg kan bidra på en litt annen måte, fortsetter ildsjelen.

En måte å gi litt juleglede

Duoen står i første etasjen inne på senteret, og har to litt forskjellige metoder. Der Reidar Karlsen holder seg til den samme plassen, er Andrea Mæhlum en smule mer eksentrisk og går rett opp til de travle menneskene for å spørre om de ønsker å kjøpe en utgave av Erlik Oslos «Juleboka». Når salget er i boks, ringer Mæhlum i ei bjelle hun har tatt med seg. — Det er nesten litt galskap, sier Karlsen spøkefullt.

Karlsen har selv erfart hvordan det er å miste mennesker som står ham nær, og har opplevd å være hjemløs. Selv om han har snudd på ting i livet, både med egen leilighet og tre år med avhold, ser han ikke noe særlig grunn til å reflektere så mye over fremskrittet.

— Jeg er den jeg er nå og tenker ikke så mye på fortiden, sier han.

Andrea Mæhlum har med seg ei bjelle som ringes hver gang et magasin selges. — Det er nesten litt galskap, smiler Karlsen.

Andrea Mæhlum har også kjent på det å ikke ha noe. Hun er vokst opp på et barnehjem på Costa Rica, hvor hun levde under minimale kår. I tillegg er dette en måte å gi litt juleglede på, forteller hun.

— Det enkleste er jo å sende penger via vipps, men jeg vil sette av tid og bidra på hans måte, sier hun.

Solgte for ny rekord

Mæhlum er også helt ny i politikkens verden, der hun er medlem av Oslo Høyre, og skal være kandidat til bystyret neste år. Å være med Karlsen denne dagen er en god måte å bli kjent med hva de som ikke har så mye, ofte er i gjennom på daglig basis.

— Det er en myte at Høyre bare er for rikinger. Jeg ønsker å sette fokus på sosiale ulikheter og fattigdomsproblematikken. Det er saker jeg kommer til å kjempe for, sier den ferske politikeren.

Karlsen og Mæhlum solgte så gatemagasinene fløy denne formiddagen, bittelille julaften. På slutten av dagen hadde Karlsen og Mæhlum solgt vekk alle 50 bladene fra Erlik Oslo.

— Det er ny rekord, og veldig gøy, sier Karlsen stolt.

Powered by Labrador CMS