En levende skog, Joakim, Marie, Jørgen og Marie improviserer for barn på Gressholmen. Foto: Anders Høilund

Ruters holdeplass-teater dukket plutselig opp på Gressholmen

Når ImproBaluu setter i gang teater for Ruters reisende til Gressholmen, blir ingen forestilling like den forrige. I sommer dukker de opp ved en holdeplass nær deg.

Publisert

— Vi i Ruter har kjørt flere kampanjer for å presentere rutenettet vårt, og for å glede de reisende på sommeren, sier kommunikasjonsrådgiver Cathrine Myhren i Ruter.

I år spurte Ruter etter kreative folk som ville gjøre sommeren litt mer fargerik og spennende for reisende i Oslo og Akershus.

300 søknader om sommerjobb

— Vi fikk inn 300 søknader. Det var fra noen som ville sette opp en teaterforestilling, det var musikere, det var tilbud om simultansjakk, agility, nordmarksmystikk, Osloviser og strandyoga blant mye annet. Vi plukket ut 15 evenementer, med i alt 33 personer, forteller en ivrig og veldig fornøyd kommunikasjonsrådgiver.

Alle forestillingene er gratis, og alle blir holdt i nærheten av Ruters holdeplasser. Forestillingene startet 26. juni, og vil vare i en drøy måned helt fram til 29. juli.

På Gressholmen, ved Gressholmen kro, holder ImproBaluu til. Det er et improvisasjonsteater, og hver time holde de en ny forestilling for barn. Forestillingene passer best for barn i alderen tre til seks år.

På sommerjobb for Ruter

Vi fant den lille teatergruppen i skyggen under furutrærne på Gressholmen før første forestilling.

Jørgen Moltubak og Marie Folkeson er ledere for gruppa i dag. Moltubak presenterer seg som lærer med sommerjobb.

— Jeg har sommerjobb i Ruter, kvitrer Moltubak.

— Dette er teater som vi finner på. Det oppstår når vi starter, og barna som er publikum bestemmer det meste av handlingen. Det at ingen ting er bestemt på forhånd gir meg et kick. Det blir som å hoppe i fallskjerm, eller kanskje ikke så voldsomt da, sier Moltubak, som i tillegg til å være lærer med sommerjobb på Gressholmen, også er litteraturviter og forfatter.

Nei, du kan ikke hoppe over skogen, du må hoppe under, roper barna til Marie som skal finne skatten med penger, gull og iskrem. Foto: Anders Høilund

— Å spille teater for barn er utfordrende. De er helt ærlige, og du merker med en gang om de mister interessen. Jeg studerer teater og litteratur, og jeg arbeider i en barnehage på Carl Berners plass. Vi må bare akseptere hva som skjer med fortellingen. Når barna engasjerer seg, og blir med på å gjøre rare ting, da er det gøy med improvisasjonsteater, sier Marie Folkeson.

Med seg i dag hadde de Maria som studerer drama og teaterkunnskap på Oslo Met, og skuespiller Joakim. Joakim og Maria insisterte på å bruke Baluu som etternavn i dag.

Sammen med det unge publikumet tryllet ImproBaluu fram en fortelling med en skattekiste full av penger, gull og ikke minst iskrem. Hovedperson Marie møtte en levende skog, troll og en frosk som ble til en prins. Barna så det usynlige skattekartet, var ivrige, og hadde løsninger på hvordan trollene skulle skremmes, og skogen forseres.

Når forestillingen er over, er den borte.

—Ja, den forestillingen kommer ikke tilbake. Det gjør ingen ting. Snart kommer det en ny fortelling. Det er det som oppleves i øyeblikket som teller for oss. Jeg har sett improteater på video, og det er slett ikke like spennende som å se teateret bli til, sier Moltubak tilbake i skyggen under furutrærne etter forestillingen.

Også voksne stoppet opp for å se på Improbaluu improvisere. Foto: Anders Høilund

Dagen åpnet med et bad, og når forestillingene er over klokka tre, ser Moltubak fram til en rolig stund på Gressholmen kro.

ImproBaluu kommer tilbake til Gressholmen fredag og lørdag 6. og 7. juli. Men hvis du som kollektivreisende følger litt ekstra godt med, så kan det hende du må ta neste trikk eller bane. Eller ferge. Improteater er fengslende også for andre enn de aller minste. Men skyld ikke på Ruter hvis du mister neste trikk.

Powered by Labrador CMS