Slik blir utbyggingsplanene presentert for folk i Gamlebyen, på et banner hengt opp i krysset mellom St. Hallvards gate og Dyvekes vei. Dette er ikke til Gamlebyens beste, sier Lars Erik Mangset

Ja til park- og kulturområde, nei til næringsbygg ved Middelalderparken, sier beboerne i Gamlebyen

Folk i Gamlebyen skriver under på at de ikke ønsker Barcode-bebyggelse helt opp til Ladegården. Bare natt til lørdag skrev nær 400 personer under et opprop som ble lagt ut på nett.

Publisert

Oppropet sier nei til gjenbygging av felt C6, området i Gamlebyen mellom Ladegården og den hvite brua over togskinnene til Schweigaardsgate.

Oppropet kom etter et initiativ fra Gamlebyen beboerforening, FAU på Gamlebyen skole, KIGO (Kultur i Gamle Oslo), Nordic Black Theater og Gamlebyen sport og fritid (GFS). De som har skrevet under sier nei til å bygge boligblokker og næringsbygg på det omstridte C6-feltet i Gamlebyen. Feltet strekker seg fra enden av Barcode innerst i Bjørvika og opp mot Ladegården. Underskriftskampanjen støtter en utvikling av et parkområde.

Les også: Rødt vil høre hva innbyggerne selv sier om områdeutvikling og kollektivtilbud i Gamle Oslo

Vil ha en buffer mot Barcode

— Vi vil ikke ha Bjørvika-bebyggelse opp i Gamlebyen, sier Alto Braveboy i Gamlebyen Sport og Fritid, en ideell organisasjon som drifter et aktivitetsområde og en møteplass ved Dyvekes bro i Gamlebyen.

— Det foreligger tre forslag til utbygging. To av dem viser høyhus og næringsbygg. Det vil vi ikke ha. Det tredje, som er et forslag fra Byantikvaren, tar hensyn til at vi som bor her også trenger fellesområder, og det tar hensyn til stedets historie. Vi er skuffet, veldig skuffet over at våre politikere i bydelsutvalget i Gamle Oslo ikke vil lytte til hva vi, lokalbefolkningen, mener, sier Braveboy.

Byantikvarens forslag til utbygging av C6 forlenger Vannspeilet til den andre siden av Bispegata og forseslår rekonstruksjoner av middelalderbebyggelse samt et kulturbygg. Det vil komme lokalbefolkningen til gode, mener initiativtakerne til oppropet.

Føler seg sviktet av lokalpolitikerne

Da bydelsutvalget i Gamle Oslo behandlet forslagene, dannet Høyre, Venstre og Rødt et mindretall som gikk inn for det utbyggingsforslaget som oppropet støtter.

Lars Erik Mangset forteller at beboere føler seg sviktet av lokalpolitikerne som støtter utbyggere som vil strekke Bjørvika-bebyggelsen inn i Gamlebyen.

— Vi vil ikke at dette viktige historiske stedet i Oslo skal forsvinne inn blant moderne blokker og næringsbygg, sier Mangset.

— Vi bor tett og trenger friområder

«Gamlebyen har allerede nådd målet om fortetting, og slik bidrar vi allerede i klimakampen. Det vi trenger er friområder, kulturtilbud og flere møteplasser for det mangfoldet av mennesker som bor her», skriver Lars Erik Mangset i oppropet.

Han peker også på at folk i Gamlebyen bor tett, og har behov for grøntområder og steder å møtes utendørs.

— Populariteten til Middelalderparken og Vannspeilet vitner om det behovet. Det er som i en rar drøm å se hvaslags utbygging som blir foreslått, sier han.

Her er forslaget til utbygging av C6 med boliger og næringsbygg, sett fra taket på et av høyhusene skrått over gaten. Bebyggelsen er ser dermed lavere ut her enn på visualiseringen under.

Byantikvarens forslag skjult

Mangset, Braveboy og FAU-leder ved Gamlebyen skole, Karl Nafstad forteller at i presentasjoner over alternativene til utbygging av C6, var Byantikvarens forslag ikke presentert.

De forteller at det tok lang tid, og en del leting for å i det hele tatt finne en presentasjon av Byantikvarens forlag til utbygging av C6.

Her er C6-feltet fra en annen vinkel enn fra illustrasjonen over. Her ser man bedre høyden på bebyggelsen opp mot den siste, brunrøde Barcode-bygningen.

Braveboy forteller at innbyggerne i Gamlebyen tidligere er blitt lovet at Oslo torg, ved siden av Ladegården, skulle gjenoppstå og være et marked og torg for bydelen.

— Det skulle bli så fint, men nå er det byttet ut med høyhus. For Gamlebyen er det viktig å ha en buffer til Barcode og Bjørvika. Dette kan vi ikke gjøre halvveis, sier Braveboy, somPPP setter stor pris på det engasjementet folk i Gamlebyen har vist i saken.

Powered by Labrador CMS