Henning Holstad er initiativtaker til arrangementet Alternativ Jul, som avholdes på Kongressenteret. Men i desember kan det være den siste julen som feires her.

Usikker fremtid for det populære arrangementet: Kan bli Alternativ Jul sin siste feiring på Kongressenteret

I nærmere 25 år har det populære arrangementet Alternativ Jul gitt juleglede til de som måtte ønske det, fra Kongressenteret. Nå ser det ut som de må finne seg nye lokaler: – Det er ikke så mange lokaler som kan huse såpass mange mennesker, så vi har en liten utfordring, sier initiativtaker Henning Holstad.

Publisert

Hvert år arbeider frivillige sjeler for å skape en julefeiring for de som kanskje ikke har noen å feire med. Arrangementet Alternativ Jul har holdt på i over 50 år, og omtrent 25 av disse har vært på Oslo Kongressenter

Men nå ser det ut til at julefesten må finne seg et nytt lokale etter årets julefeiring. 

– Status per nå er at dette er det siste året på Kongressenteret, forteller leder og initiativtaker for Alternativ Jul, Henning Holstad, til VårtOslo.

– Høyt på agendaen

Det var Dagbladet som først omtalte nyheten. 

– Det er vanskelig å spå hvordan det løser seg. Vi skal først og fremst fokusere på å lage en fantastisk jul i år, så skal vi på nyåret legge hodene våre i bløt og se på saken. Det er høyt på agendaen neste år, fortsetter Holstad.

På sine hjemmesider skriver Alternativ Jul at de for julen 2024 må søke etter nye lokaler

Henning Holstad ønsker ikke å gå dypere inn på hva grunnen til dette er. 

En optimistisk organisasjon

Det er rundt 2,5 tusen gjester som i snitt har dukket opp på julefeiringen hvert år, forteller Holstad. I tillegg har tusenvis av frivillige gjennom årene bidratt med å skape en hyggelig julaften for mennesker som ellers ikke har noen å feire med. 

– Det er ikke så mange lokaler som kan huse såpass mange mennesker, så vi har en liten utfordring. Men vi er en optimistisk organisasjon med mange kreative sjeler, så vi skal nok finne en løsning.

Rundt 2,5 tusen gjester har de siste årene dukket opp på Alternativ Jul sin feiring på Kongressenteret.

Holstad sier organisasjonen er takknemlige for Kongressenterets gjestfrihet gjennom tiden, og lar ikke situasjonen ødelegge for årets feiring. 

– Vi skal nok finne et nytt sted, påpeker han. 

– Alltid noen som ramler utenfor samfunnet

Gjestene på Alternativ Jul er vanligvis rusmisbrukere, bostedsløse, ensomme eller andre som har falt utenfor den tradisjonelle familiejulen. På julaften og dagene rundt er lokalet åpent hele døgnet, der folk kan komme inn for mat, varme, lys og liv. 

Siden Holstad startet arrangementet for femti år siden har flere og flere dukket opp med tiden. Folk fra gatemiljøet i Oslo, men også fra andre steder i landet. Det er et helt unikt og populært tiltak, som er like viktig nå som da det startet, påpeker initiativtakeren. 

– Støttetiltak er generelt bedre nå, men kvaliteten i et samfunn måles ut ifra hvordan man tar vare på sine svakeste. Vi har sett jevne tall på gjestene de siste 15 årene, men det er et like viktig tiltak i dag som for 50 år siden. 

– Da vi startet Alternativ Jul trodde vi ikke at det ville være behov for dette om 50 år. Men det er alltid noen som ramler utenfor samfunnet, fortsetter Henning Holstad. 

Krevende betingelser

VårtOslo har ikke lykkes i å få en kommentar fra Oslo Kongressenter, men til Dagbladet forteller daglig leder i Oslo Kongressenter, Henning Stordal, at det fortsatt er god dialog mellom senteret og Holstad, og at det vil bli gjort en felles evaluering etter årets arrangement. 

Stordal sier likevel at rammebetingelser som helse, miljø og sikkerhet, og kravene rundt serveringsbevillingen, er noe som stadig er i endring og noe begge parter hele tiden må jobbe innenfor. 

– Dette er noe Alternativ Jul synes er krevende og vanskelig, og har foreløpig konkludert med at dette kanskje blir den siste jula hvor formen på arrangementet blir som i dag, sier Stordal.

HAR DU LYTTET TIL VÅRTOSLO SIN ØKONOMIPODKAST? HØR «I TRANGE TIDER» HER.

Powered by Labrador CMS