Byrådsmakt med Lan Marie Berg (MDG) og Raymond Johansen (Ap) ser ut til å ha styrket Oslo SV og fylkesleder Sunniva Holmås Eidvsold (til høyre). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

SV med eventyrlig vekst i Oslo. Medlemstallet tredoblet etter at partiet fikk byrådsmakt

Denne helgen har Oslo SV fylkesårsmøte og partiet opplever det motsatte av styringsslitasje. Siden 2016 har SV tredoblet antallet medlemmer i hovedstaden.

Publisert

– Aldri har vi hatt flere medlemmer i Oslo SV, og vi opplever en sterk driv i hele partiet. Det betyr enormt mye for SVs gjennomslagskraft at vi har mange medlemmer i ryggen, både i valgkamp og i det daglige politiske arbeidet, sier Oslo SVs leder, Sunniva Holmås Eidsvold.

På helgens årsmøte presenterer Oslo SV medlemstall som få ville turt å drømme om for bare noen år siden. Fra 2016 til 31. desember 2019 har antallet medlemmer i Oslo SV gått fra i underkant av ett tusen til 2.993 betalende medlemmer, viser en oversikt fra partikontoret.

– Blåst liv i politiske grupper

SV gjorde et svært bra valg i Oslo sist høst. Mens byrådskamerat Ap var valgets store taper, så både valgvinner MDG og SV ut til å komme styrket fra fire år ved makten i Oslo. SV doblet sin bystyregruppe fra tre til seks mandater. Og fikk etter byrådsforhandlingene to byrådsposter samtidig som partiet og Marianne Borgen beholdt ordførervervet.

Men medlemsveksten kom ikke ved valget i 2019. Tallene fra Oslo SV viser at partiet har vokst jevnt og trutt parallelt med byrådsmakt i hovedstaden. Dersom man tar med medlemsveksten til nå i 2020, er tallet på rundt 3.100 medlemmer, viser tall fra Oslo SVs partikontor.

Grafen viser utviklingen innmeldinger siden 1996 og frem til desember 2019. Men tallene på betalende medlemmer vises ikke helt presist. Det er vanlig å registrere korrekt medlemstall ved årets slutt. Tallene på betalende medlemmer viser en nær tredobling fra 2016 og til 31. desember 2019. Grafikk: Oslo SV

– Engasjementet i denne byen for rettferdig fordeling og miljø er utrolig sterkt, og jeg tror mange ser disse to sakene i sammenheng. SV er partiet for alle som er opptatt av å gjøre noe med de økende forskjellene og kutte klimagassutslippene samtidig, sier Sunniva Holmås Eidsvold til VårtOslo.

– Hvordan påvirker den nærmest eventyrlige medlemsveksten Oslo SVs politiske arbeid?

– Vi har de siste årene lagt større innsats i å benytte oss av kompetansen og ferdighetene til medlemmene våre. Blant annet har vi blåst liv i politiske grupper på en rekke ulike felt der alle som vil kan engasjere seg. Disse er viktige for å fange opp nye ideer og utvikle politikken vår, sier lederen av Oslo SV.

– SV-møter i Rådhuset og Stortinget

Sunniva Holmås Eidsvold fortsetter som leder av Oslo SV også neste år, og er ikke på valg under dette årsmøtet.

Men hun skal snart ut i svangerskapspermisjon fra jobben som heltidspolitiker i Rådhuset. Og nettopp Rådhuset brukes flittig til å skolere nye medlemmer. Oslo SV er opptatt av å tilby nye medlemmer muligheter, forklarer fylkeslederen.

– I valgkampen i fjor hadde dobbelt så mange frivillige aktivister enn for fire år siden, sier Sunniva Holmås Eidsvold (SV). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Med jevne mellomrom arrangerer vi Ny i SV-møter der nye medlemmer blir invitert på velkomstmøte, gjerne på Stortinget eller Rådhuset. På det siste møtet vårt 12. februar hadde vi hele 70 påmeldte. Vi opplever at mange nye medlemmer ønsker å bidra aktivt, sier Holmås Eidsvold.

Størst vekst i Alna

– Hvordan opplever du engasjementet fra nye medlemmer? Er nyinnmeldte mest opptatt av å bare støtte partiet, eller er de villig til å påta seg ulike oppdrag og verv i SV?

– I valgkampen i fjor hadde Oslo SV dobbelt så mange frivillige aktivister enn for fire år siden. Mange av dem var med på valgkamp for første gang. Vi har også fått mange unge og ferske politikere inn i ulike roller i bydelene, sier lederen av Oslo SV.

Som en liten kuriositet bør det nevnes at dersom bydel Gamle Oslo hadde vært en norsk kommune, ville Oslo SVs lokallag vært partiets tredje største kommunelag. Med sine 484 medlemmer er Gamle Oslo SV bare slått av SVs kommunelag i Bergen og Trondheim.

Men det er ikke i sentrale bydeler Oslo SV har den kraftigste prosentvise medlemsveksten.

– SV har alltid stått sterkt i sentrumsbydelene. Det nye nå er at vi vokser kraftig i Groruddalen. Lokallaget i Alna for eksempel økte medlemsmassen med 46 prosent fra i fjor til i år. Ingen andre av lokallagene våre har hatt kraftigere vekst enn Alna SV, forteller Sunniva Holmås Eidsvold.

Powered by Labrador CMS