Båtmessa "Båter i sjøen" arrangeres fra 7. til 10. september. Foto: Live Drønen

Promillerelaterte ulykker fra fritidsbåter må ned, mener arrangørene av Skandinavias største flytende båtmesse

Publisert

En av fire som omkommer på sjøen har promille. Alkohol og båt hører ikke sammen, får besøkende på Skandinavias største flytende båtmesse, på Aker brygge, høre.

Denne helga går Skandinavias største flytende båtmesse, "Båter i sjøen", på Aker brygge i Oslo, i regi av NORBOAT, båtbransjeforbundet i Norge.

84,7 prosent av befolkningen i Oslo mener man bør la være å drikke når man kjører fritidsbåt. Kampanjen Klar for sjøen ønsker å overbevise flere. NORBOAT er en av 15 samarbeidspartnere som sammen med alkoholvett-organisasjonen AV-OG-TIL står bak kampanjen.

— Viktig at alle hører budskapet

På årets båtmesse forventes opptil 15 000 besøkende. Her kan de se 290 ulike båtmodeller, inkludert hele 50 nyheter.

— Arrangementet skal være for hele familien, både for de som har båt og de som ikke har båt. I tillegg til å se på alle båtene har vi opplevelser og aktiviteter, sier daglig leder i NORBOAT, Leif Bergaas.

Daglig leder i NORBOAT, Leif Bergaas. Foto: Live Drønen

NORBOAT er en bransjeorganisasjon, i tillegg til å være eier og arrangør av Skandinavias største flytende båtmesse. Det ønsker å få ut budskapet om at alkohol og sjø ikke hører sammen.

— Her på messa har alle stands fått informasjon om kampanjen. Jeg tror messen er en god arena for å skape bevissthet rundt alkohol og båtkjøring.

— Viktig måte å komme i kontakt med folk

Når regnværet slår til på messas tredje dag, er det mange som samler seg under politiets stand. Politiet er også samarbeidspartner i kampanjen, og er på messa for første gang.

— Vi er opptatt av å profilere sjøsikkerhet, og oppfatter at folk er veldig positive til vår synlige tilstedeværelse. Båtinteresserte kommer innom med ulike spørsmål om grenser og regler, og jeg tror det har en god effekt på folk at vi er her, sier Ole Petter Parnemann, som er ansvarlig for sjøtjenesten i Politidirektoratet.

Båter i sjøen lørdag på Aker Brygge. Foto: Live Drønen

VårtOslo møter naboene Kristian og Trygve, som nettopp har vært innom politiets stand.

— Vi er her for å se på raske, små seilbåter. Vi har delt en gammel båt sammen, og nå kan vi tenke oss en ny, sier Kristian.

— Jeg fikk med meg at politiet fronta kampanjen. For min egen del har det ikke så mye effekt at den frontes her på messa, fordi jeg allerede er veldig bevisst på det. Men det er veldig viktig at det blir fremmet. Det må gjentas, for det er mange som ikke har de holdningene, sier Trygve.

Klar i hodet = klar for sjøen

Kari Randen. Foto: AV-OG-TIL

Målet med kampanjen er å redusere promillerelaterte ulykker og dødsfall fra fritidsbåter.

— Vi pleier å si at man må være klar i hodet for å være klar for sjøen. Man anslår at en av fire som omkommer på sjøen har promille. Derfor er det så viktig å være til stede på arrangementer som dette, der vi treffer båtfolket, sier Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL i en pressemelding.

Blant andre samarbeidspartnere i holdningskampanjen er Kongelig Norsk Båtforbund, Kystvakten, Norges Røde Kors og Redningsselskapet.

Powered by Labrador CMS