Preben Arntsen
Stjernen-Keeper Preben Arntsen var en viktig brikke i kvartfinale-sieren over Vålerenga på hjemmeis torsdag kveld.

Stjernens eldste og yngste tvang Vålerenga til ny kvartfinalekamp: – Vi slipper til altfor mange målsjanser

Et Vålerenga, som så litt for selvsikre ut, gikk på et knusende tap i torsdagens fjerde kvartfinale mot Stjernen. Dermed blir det en femte kamp hjemme på Jordal lørdag.

Etter tre strake seire i de foregående kvartfinalene, kunne Vålerenga sikre semifinalespill med seier over Stjernen i Fredrikstad torsdag kveld.

Det gikk så absolutt ikke etter planen, og etter en svært skuffende forstilling fra iskrigerne kunne østfoldingen kjempe fram en ny kvartfinale på Jordal lørdag kveld.

Skuffende kollaps

Torsdagens kamp startet godt for gutta fra Oslo øst, og til første pause kunne iskrigerne gå av isen med en fortjent ledelse.

– Vi kom ut veldig bra og skapte mye i starten av kampen, sa en brennhet målscorer Christopher Bengtsson til TV2 etter den første perioden.

Oslo 20231019. Vålerengas hovedtrener Frederik Andersson under eliteseriekampen i ishockey mellom Vålerenga og Stjernen på Jordal Amfi.
Vålerenga-trener Fredrik Andersson var lite fornøyd etter kvartfinale-tapert mot Stjernen.

Derifra og inn ble kampen derimot et stort skritt tilbake til gamle synder for de kongeblå. Selv om gutta fra østkanten dominerte stort på skuddstatistikken manglet det på effektiviteten. I tillegg hadde Stjernen-keeper Preben Arntsen en strålende dag på jobb mellom stengene i Stjernehallen.

– Vi slipper til altfor mange målsjanser i midtperioden. Det kan vi ikke tillate oss mot et så godt lag som det Stjernen er, mener Vålerenga-sjef Fredrik Andersson.

Brennhete Bengtsson scoret først

Det første semifinalemøtet denne sesongen de to lagene i mellom i Fredrikstad ble en jevn og tett affære, men torsdag ville gutta fra østkanten av Oslo tidlig vise hvem som var sjefer ute på isen.

Bare fire minutter skulle det gå før Stian Solberg snubla i forsøket på et skudd. Det skulle dog ha lite å si da pucken deretter endte hos brennhete Christopher Bengtsson, som enkelt kunne sende de kongeblå i en tidlig ledelse. Det var svenskens åttende målpoeng på bare fire kamper hittil i sluttspillet.

Christopher Bengtsson
Christopher Bengtsson er brennhet om dagen og scoret nok en gang i kvartfinalespillet.

Det var langt fra den starten hjemmelaget og deres supportere hade håpet på, men de kunne bare takke seg selv for kalddusjen etter å ha levert svakt forsvarsspill i kampens første minutter. I den andre enden av isen var det heller ikke veldig mye som satt som det skulle for de røde i starten av kampen.

Det kampbildet, hvor Vålerenga var det klart dominerende laget ute på isen, skulle holde seg perioden ut. Noen flere scoringen ble det likevel ikke for iskrigerne, slik at lagene kunne gå i garderoben med en 1-0-ledelse til gjestene fra hovedstaden.

Eldst og yngst ledet comebacket

Hjemmelaget var nok, og fortjent så, svært lite fornøyde med hvordan de framstod på hjemmebane i torsdagens åpningsperiode. Det ønsket de raskt å gjøre noe med i starten av midtperioden, og bare 26 sekunder trengte Stjernens-veteranback Brendan Ellis på å hamre inn utligningen. Skuddet var hardt og bra plassert, men var en puck Vålerenga-keeper Tobias Breivold nok er ergerlig over at han ikke reddet.

Den scoringen skulle virkelig gi østfoldingene en masse tiltrengt energi, mens gutta fra Oslo øst slet med å skape noe som helst i starten av den andre perioden. Slik sett var det også fortjent da Stjernens yngste spiller på isen Nils Didrik Utter, etter vel seks minutters spill, kunne sende laget fra Glommas utløp opp i ledelsen.

Der og da så mye av energien Vålerenga-spillerne har vist hittil i kvartfinalene å ha forsvunnet, mens hjemmelaget fikk en lenge etterlengtet opptur.

Mot slutten av perioden forsøkte likevel østkantgutta seg på en liten sprint for å utlikne før perioden var over, men godt keeperspill fra Preben Arntsen stoppet blant annet en kjempesjanse fra hans tidligere lagkamerat Alex Dostie.

Arntsens redninger gjorde at de røde og hvite kunne gå til hvilen med en tomåls-ledelse, da Stian Nystuen satt de røde og hvites tredje scoring for kvelden med 40 sekunder igjen av perioden.

18 skudd - ingen mål

Heller ikke den siste perioden skulle starte på noen god måte for Vålerenga-spillerne, men etter at Stian Nystuen trodde han hadde scoret sitt andre mål for dagen, kom kampens dommere til Vålerengas unnsetning da de helt korrekt annullerte scoringen for skøytemål.

Rett etter den situasjonen fikk tidligere Vålerenga-legende Filip "Greven" Gunnarsson to minutter i utvisningsboken, men heller ikke med en mann mer på isen klarte gutta fra hovedstaden å produsere de alt for store sjansene foran Stjernen-målet.

I skuddprotokollen kom gjestene likevel sterkt tilbake i løpet av de siste 20 minuttene, men noen forløsende redusering og påfølgende utlikning skulle derimot utebli. Ikke minst takket være noen viktige redninger fra hjemmekeeper Arntsen.

Da hadde Stjernen-spillerne mer dagen, og med syv minutter igjen av kampen kunne Austin Cangelosi styre inn 4-1, og dermed slå spikeren i Vålerenga-kista i overtallsspill.

Gjestene ga likevel ikke helt opp, og tok ut keeper Tobias Breivold med hele tre og et halvt minutt igjen å spille. Det desperate sjakktrekket skulle heller ikke lønne seg, og med vel minuttet igjen kunne Stian Nybråten Hansen sette pucken i et vidåpent mål.

Dermed blir det en femte og forhåpentligvis avgjørende kvartfinale lagene i mellom på Jordal lørdag kveld.

Stjernen - Vålerenga = 5 - 1 (0-1,3-0,2-0)

Stjernehallen

1375 tilskuere

Hoveddommere:  Karl Johan Marcus Vinnerborg / Espen Olsvik

1.per: 0-1 (03.49) Christopher Bengtsson (Thomas Olsen / Stian Solberg)

2.per: 1-1 (20-.26) Brendan Ellis (John Piccinich / Stian Nystuen) 2-1 (26.22) Nils Didrik Utter (Austin Cangelosi / Nystuen) 3-1 (39.20) Nystuen (Filip Lalande / Jonathan Hafsmoe)

3.per: 4-1 (53.03) Cangelosi (Ellis / Piccinich) 5-1 (58.50) Stian Nybraaten Hansen (Cangelosi)

Utvisninger: STJ: 2x2min,1x5min og 1x20min VIF: 2x2min, 1x5min og 1x20min