Fredag kl 16 er det lagt opp til en demonstrasjon til støtte for George Floyd.

Oslo kommune forbyr ikke stor støttedemonstrasjon for George Floyd fredag

Smittevernoverlegen i Oslo forbød flere enn 50 å møte opp for å markere George Floyds dødsfall fredag. Men nå snur Oslo kommune og sier i stedet at de fraråder en stor demonstrasjon. Heller ikke Helse- og omsorgsdepartementet eller politiet vil forby markeringen.

Publisert

Over 16.000 personer har varslet at de vil delta på demonstrasjonen utenfor USAs ambassade på Makrellbekken fredag kl 16. Med slagordet: «We can't breathe - rettferdighet for George Floyd».

– Vi har fått beskjed fra kommunen om at uten en dispensasjon fra Helsedirektoratet kan vi ikke samle flere enn 50 på ett sted, sier Rawha Yohaness til Klassekampen.

Hun er styremedlem i African Student Association, som er blant arrangørene bak demonstrasjonen. Beskjeden fra myndighetene gjør at de har lagt om planene for arrangementet.

– Verken området utenfor ambassaden eller Eidsvolls plass kan romme i nærheten av så mange. Særlig ikke hvis man skal holde avstand av smittehensyn, sier Yohaness.

Plakat for støttedemonstrasjon i Oslo.

Marsjerer til ambassaden

I stedet for at flere tusen samles utenfor den amerikanske ambassaden, har arrangørene gått med på at en gruppe på 50 deltakere marsjerer fra ambassaden til Stortinget. Det skriver Dagbladet.

– Arrangørene African Students Association og organisasjonen ARISE har godtatt å markere på denne måten etter samtaler med smittevernlegen i Oslo og politiet, sier stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt til avisen.

Smittevernoverlegen forbyr

Det er Oslo kommune, ved smittevernoverlegen, som har lagt ned forbudet mot en større demonstrasjon.

– Ja, det stemmer at Smittevernoverlegen har lagt forbud mot at mer enn 50 personer møtes. Det gjør vi med utgangspunkt i covid 19-forskriften og anbefalingene fra Folkehelseinstituttet. Samtalene med arrangørene har foregått over flere dager, inkludert i dag, sier assisterende smittevernoverlege i Oslo, Frode Hagen.

Reglene i covid 19-forskriften sier at maks 50 kan møtes i forsamlinger og at arrangøren må vite hvem som er til stede.

– Jeg er klar over at forsamlingsfriheten er grunnlovsfestet, men vi forholder oss til Helsedirektoratet, som har kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet, sier Hagen.

Ikke forbud fra departementet

Men når VårtOslo spør Helse- og omsorgsdepartementet, opplyser de om at de ikke forbyr demonstrasjonen. De fraråder.

– Jeg har stor forståelse for dem som ønsker å demonstrere. Ytringsfriheten står svært sterkt i Norge, og det stemmer at vi ikke har forbudt markeringen. På grunn av koronaviruset fraråder vi at mange mennesker samler seg og står tett sammen. Det øker faren for smittespredning. I en tid der mye må gjøres på andre måter, må vi også forsøke å finne nye måter å vise engasjement og ytre oss, sier seniorrådgiver Trude Bakke i Helse- og omsorgsdepartementet.

Oslopolitiet vil ikke gripe inn

Heller ikke oslopolitiet har lagt ned noen begrensninger for demonstrasjonen.

– Politiet setter ikke begrensninger på antallet som deltar i markeringen. Vi er klar over at arrangørene har fått avslag på dispensasjon fra smittevernreglene. Men vi gir ikke avslag på demonstrasjoner, sier stabssjef Harald Nilssen, i Oslo politidistrikt.

Nilssen forteller at de har hatt en helt ordinær kontakt med arrangørene og fått en forsikring om at de følger vanlige regler.

– Vi ønsker ikke være noe smittevernpoliti. Det er arrangørens ansvar å følge opp smittevernreglene. Politiet ønsker ikke å gå til noen inngrep dersom det møter opp mange mennesker, sier Nilssen.

– Yttringsfriheten står sterkt i Norge, og det skal den gjøre. Jussen i dette er ganske komplisert. Så det må helt konkrete tilfeller til for at vi griper inn i smittevernøyemed. Og altså andre begrunnelser enn at det er store grupperinger.

Snur 180 grader

Helsedirektoratet ringer tilbake til VårtOslo.

– Vi kan ikke gi dispensasjon i forhold til smittevernreglene som forbyr demonstrasjon. Men vi forbyr ikke en demonstrasjon. Vi er klar over at mange jurister har vært inne og sett på dette, sier talspersonen fra Helsedirektoratet.

Halvannen time etter at saken er publisert ringer Caroline Bremer, fra helseetaten i Oslo kommune, og sier at de ikke forbyr en demonstrasjon med flere enn 50 mennesker til stede.

– Assisterende smittevernoverlege Frode Hagen er litt ny i stillingen og det gikk litt fort i svingene. Oslo kommune har ikke fattet noe vedtak om å forby flere enn 50 mennesker i en demonstrasjon. Vi fraråder det, sier Bremer.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever.

Powered by Labrador CMS