DEBATT

Tidligere statsråd og Venstre-leder Odd Einar Dørum mener staten må spytte inn en sum penger, slik at Krigsskolen får et god start på sitt nye liv som offentlig institusjon.

– Miljøer rundt Krigsskolens redder den 400 år gamle eiendommen. Nå bør det offentlige stille opp

Stiftelsen Den Gamle Krigsskole har på fellesskapets vegne fritatt Staten for en stor byrde. Stiftelsen bør få en offentlig medgift på kjøpet.

Publisert

Det er alltid gledelig når politikerne bidrar til å dekke skrikende behov for vedlikehold av landets materielle kulturarv.

Et godt eksempel er Abid Rajas gladnyhet nylig om at Kulturdepartementet bevilger 40 millioner kroner til strengt nødvendig rehabilitering av villaen som er en del av Ole Bull Museum Lysøen.

Redde Krigsskolen

I Oslo forfaller et annet nasjonalklenodium grunnet mange års manglende vedlikehold. Eieren har vært Staten gjennom Forsvarsdepartementet, som har anslått behovet for utbedringer til 350 millioner kroner.

Aktører innen kulturminnevernet og miljøer rundt Krigsskolen går sammen for å redde den nærmere 400 år gamle eiendommen. Hensikten er adkomst og bruk for alle.

Må oppgraderes

Stiftelsen Den Gamle Krigsskole får i disse dager overdratt eiendommen fra Forsvarsdepartementet, og stiftelsen vil starte med å sikre bygningens grunnforhold og utbedre taket, som i dag delvis er dekket av plastpresenning.

Alle fasader skal samtidig få høyst tiltrengt oppgradering. Disse første skrittene vil koste betydelig mindre enn departementets anslag.

Medgift trengs

Millionbeløp er allerede samlet inn fra private, og aksjonen fortsetter. Men det trengs hjelp også fra det offentlige.

Stiftelsen har på fellesskapets vegne fritatt Staten for en stor byrde, og den bør få en offentlig medgift på kjøpet for å kunne gjennomføre sine ambisjoner.

Powered by Labrador CMS