— Jeg sluttet å spille fotball fordi jeg ikke orket å også ta kampen mot homohets på banen, sier Jon Reidar Øyan (Ap).

Kraftige reaksjoner mot "jævla soper". Jon Reidar (39) sluttet å spille fotball på grunn av homohets

— Homohetsen i fotball må stanses, krever Jon Reidar etter at VIF-trener Dag-Eilev Fagermo ble kalt "jævla soper" av Kristiansunds Flamur Kastrati. Også Abid Raja (V) rykker ut mot homohets i fotballen.

Publisert

— Velkommen til 2020, hvor primitive guttevalper fortsatt må bruke homo og soper som skjellsord, skriver Jon Reidar Øyan (Ap) på sin Facebook-side.

Øyan sitter i Oslo bystyre og leder Homonettverket i Ap. Han har selv en bakgrunn som fotballspiller på høyt nivå i aldersbestemte klasser. Og deltok blant annet på kretslagssamlinger med kjente fotballnavn som tidligere VIF-spiller Ardian Gashi og RBKs Øyvind Storflor.

— Norsk fotball er deilig, det skal være sånn

Det var i pausen under eliteseriekampen mellom Vålerenga og Kristiansund bortelagets Flamur Kastrati havnet i munnhuggeri med Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo. Mens norsk fotball er midt i en holdningskampanje rettet mot nedsettende uttalelser etter rasistiske hendelser, kalte Kastrati VIF-treneren for "jævla soper".

— Han (Fagermo) er stor i kjeften, da må han tåle å få noe tilbake også. Han er den i Norge som prater mest dritt om andre, men det er sånn det er. Norsk fotball er deilig, det skal være sånn, sa Kastrati.

Kristiansund-spilleren ble intervjuet om ordbruken i pausen. Og gjentok ordet han hadde brukt mot VIF-trener Dag- Eilev Fagermo.

Flamur Kastrati tar Dag-Eilev Fagermo i hånden. Søndag kveld går Kristiansund ut med pressemelding der klubben sier ordbruken "jævla soper" får konsekvenser for Kastrati.

— Jeg sier jævla soper til ham, ja, men så trenger ikke du å provosere meg heller nå. Du hørte hva jeg sa, så du trenger ikke ta det opp igjen, sa Kastrati til TV-kanalen Dplays reporter da KBK-spilleren ble konfrontert med homohetsen.

— Homo var det laveste på rangstigen

Men nettopp homohets var hovedårsaken til at fotballtalentet Jon Reidar Øyan ga seg før han nådde seniornivå. Overfor VårtOslo forteller Ap-representanten i Oslo bystyre og lederen for Homonettverket i Arbeiderpartiet at homohetsen stanset en lovende fotballkarriere.

— Jeg valgte å slutte med fotball fordi jeg hadde nok med kampen inni meg, så jeg orket ikke også å ta kampene mot homohets på banen. Homo var det laveste du kunne være på rangstigen. Motspilleren var homo og dommeren var homo. Til slutt orker du ikke holde ut med det, forteller Jon Reidar Øyan.

Nå krever lederen av Homonettverket i Ap at Norges Fotballforbund tar homohets like alvorlig som rasisme. Jon Reidar Øyan får støtte fra idretts-, likestillings- og kulturminister Abid Raja (V), som søndag kveld også krevde at NFF tar grep.

— Stopp-kampanjen mot rasisme i fotballen bør omfatte all type negativ ordbruk, både mot skeive, kvinner og for eksempel fargede, skriver Raja til NTB.

— Uakseptabel ordbruk

Raja minner om at fotballen sliter med at ingen av dagens eliteseriespillere har stått fram som homofile.

— Betegnelser som «jævla soper» er derfor uakseptabel ordbruk all den tid vi vet at skeive utsettes for hat og diskriminering i samfunnet, og vi vet at mange har det ekstra tøft på idrettsarenaen på grunn av sin legning og seksuelle orientering. Vi vet også mange skjuler sin skeive orientering, skriver Raja.

Før 2017-sesongen besluttet NFF at homohets på fotballbanen skal gi direkte rødt kort. I søndagens kamp fikk imidlertid Kristiansunds Flamur Kastrati kun tilsnakk fra dommerne da han i pausen kalte VIF-trener Fagermo "jævla soper". I andre omgang fortsatte Kastrati i 17 ytterligere minutter før han ble byttet ut.

Kastrati kom på banen etter pausen, men ble altså byttet ut etter et drøyt kvarter av anderomgangen. Kristiansund-trener Christian Michelsen bekrefter overfor TV 2 at han ble tatt av banen på grunn av uttalelsene, skriver NTB.

— Jeg blir litt satt ut. Det er veldig uheldig, og det er ikke noe vi ønsker verken på fotballbanen eller generelt, sa Michelsen etter kampen, som endte 1-1.

— Homohets skal gi direkte rødt kort

Ap-politiker Jon Reidar Øyan så kampen på TV og reagerte umiddelbart etter kampslutt. Han mener også dommerne må stilles til ansvar.

— Dommerne på Intility arena begikk tjenesteforsømmelse. Kastrati skulle aldri ha satt sine bein igjen på banen etter pausen. Han skulle ifølge retningslinjene fra NFF hatt rødt kort, sier Jon Reidar Øyan.

— NFF skal ha ros for sin kamp mot rasisme. Men den må utvides mot homohets også. Inntil for tre år siden gjorde ikke NFF en særlig god jobb for å komme homohets til livs. Men det har endret seg, sier Ap-politikeren.

— Nå forventer jeg at forbundet griper inn og gir Kastrati en passende straff. En klekkelig bot og en del kamper utestengelse er på sin plass. Dette er forbilder for barn og unge, som får godt betalt for å jobbe som fotballspillere, sier Jon Reidar Øyan.

— Strider mot alt Kristiansund står for

Etter oppgjøret mellom Vålerenga og Kristiansund gikk Nordmøre-klubben ut med en pressemelding.

— Flamur Kastratis uttalelser i forbindelse med kampen mot Vålerenga IF strider mot hele vårt verdigrunnlag og alt KBK står for. Vi har gått i front for å markere nettopp at vår garderobe er for alle. Uttalelser som dette tar vi sterk avstand fra, skriver Kristiansund i pressemeldingen.

— Det kommer vi til å gi klar beskjed om fra klubbens ledelse. Dette vil helt klart få konsekvenser for spilleren, og klubbens ledelse kommer til å følge opp dette umiddelbart. Utover dette vil ikke klubben kommentere dette ytterligere i dag, heter det i pressemeldingen fra KBK.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS