Blomster utenfor Oslo tinghus, like ved stedet for skytingen i Oslo 25. juni i fjor.

Ikke brudd på menneskerettighetene da politiet utsatte solidaritetsmarkering, ifølge ny rapport

Politiet anbefalte at solidaritetsmarkeringen etter 25. juni-terroren i fjor skulle utsettes. Anbefalingen var ikke et menneskerettighetsbrudd, mener Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).

Publisert

Det uavhengige offentlige organet som har som hovedoppgave å fremme og beskytte menneskerettighetene her til lands, fastslår dette i en utredning som nå er lagt frem.

Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) ble av Politidirektoratet (POD) bedt om en vurdering av beslutningene som ble tatt i kjølvannet av masseskytingen i Oslo natt til 25. juni 2022.

Terrorangrepet i fjor var rettet mot det skeive miljøet. To mennesker ble drept og et titalls personer skadd da flere skudd ble løsnet ved utestedene Per på Hjørnet og London Pub denne sommernatten under pridefeiringen i Oslo.

Skapte behov for avklaring

POD sitt ønske om en vurdering fra NIM kom etter at evalueringsrapporten etter angrepet konkluderte med at det var brudd på retten til forsamlingsfrihet å anbefale utsettelse av solidaritetsmarkeringen i dagene etter angrepet.

Politiets anbefaling kom som følge av at det forelå en alvorlig og uavklart trusselsituasjon.

− Utvalgets konklusjon har skapt behov for nærmere avklaringer rundt hvordan ulike menneskerettigheter bør vektes opp mot hverandre i situasjoner som krever avveininger mellom ulike rettigheter som politiet plikter å verne om, forklarer politidirektør Benedicte Bjørnland i Politidirektoratet i en pressemelding.

− Fortsatt læringspunkter

Idet NIM-konklusjonen nå foreligger, er politidirektøren tilfreds med at organet, i motsetning til evalueringsutvalget, konkluderer med at politiet ikke har begått brudd på menneskerettigheten.

− Jeg er glad for at det konkluderes med at politiet ikke har brutt menneskerettighetene. Jeg vil likevel understreke at vi har respekt for konsekvensene denne beslutningen har hatt for mange mennesker. Det er fortsatt læringspunkter rundt hvordan trusselvurderinger og beslutningen om utsettelse av solidaritetsmarkeringen ble kommunisert ut til befolkningen, understreker hun.

− Høy prioritet fremover

Bjørnland viser videre til at NIM i sin rapport påpeker at den menneskerettslige forpliktelsen til å beskytte retten til liv er forhold evalueringsutvalget ikke har drøftet i sin rapport.

− Selv om NIM konkluderer annerledes enn evalueringsutvalget rundt de menneskerettslige spørsmålene, vil jeg understreke at det likevel er mye læring for oss i evalueringsrapporten, og at arbeidet med å følge opp de øvrige funnene vil fortsette med høy prioritet fremover, avslutter politidirektøren.

Powered by Labrador CMS