Tobias Lindstrøm, Thomas Olsen og resten av Vålerenga-laget ble hakket for gode for Grüner under søndagens byderby. Vålerenga vant til slutt 8-2. Foto: Bjørnar Morønning

Vålerenga fortsatt hockeystorebror etter sjokkåpning og etterlengtet seier mot Grüner ishockey

Etter seks strake tap uten seier, slo Vålerengas hockeygutter grusomt tilbake i Grünerhallen søndag. Med fire scoringer ble Thomas Olsen kampens store spiller.

— Dette trengte vi så absolutt, men vi er ikke friskmeldte ennå, smiler VIF-trener Roy Johansen, etter å ha sett gutta sine ta alle tre poengene i Grüner ishall søndag kveld.

Byderbyet ble aldri noen stor utfordring for laget fra Jordal, som lett slo lillebror fra Løkka hele 8-2.

Sliter fortsatt med skader

Selv om VIF-trenerne hadde flere spillere å velge mellom foran søndagens kamp enn på lenge, er skadesituasjonen fortsatt utfordrende. Ikke minst på backplass er det tynt hos den gamle hockeystorheten. Og penger til nysigneringer er det smått med.

— Vi hadde en tynn tropp ved sesongstart, og skadene har ikke gjort ting bedre ut over året. Det blir mye ansvar på få etablerte spillere. Derfor er det godt å se at unggutta som får sjansen, leverer bra, sier trener Johansen.

Hele fire ganger på to minutter i starten av kampen måtte Grüner-keeper Misa Pietilä se pucken bak seg. Foto: Bjørnar Morønning

Han håper å se Daniel Sørvik tilbake snart, og da kan klubben kan ha åtte forsvarsspillere å velge i.

— Målsettingen nå blir å klare sjetteplassen og møte Stavanger i sluttspillet, sier VIF-sjefen.

Tre forferdelige hjemmeminutter

For begge lag var dette første kamp etter at vi gikk inn i 2020. Om det var hangoveren etter nyttårsfesten som fortsatt hadde en virkning på hjemmelagets spillere vites ikke, men starten på kampen ble et mareritt.

Vålerengas førsterekke herjet til tider med Grüner-spillerne. Foto: Bjørnar Morønning

Etter bare to minutter hadde gjestene fra Vålerenga putta hele tre ganger. Førstemann ut var Thomas Olsen etter nitten sekunder. Deretter scoret Mats Trygg gjestenes andre mål for kvelden, før Olsen igjen var frampå.

Etter to minutter og to sekunder av kampen, ledet dermed Vålerenga-gutta 3-0.

— Dette var en fryktelig måte å starte det nye året på. Vi er ikke med fra start i det hele tatt. I dag er vi vår egen verste fiende, sier Grüners tomålsscorer Jesper Öhrvall.

Hat-trick Olsen

Men Thomas Olsen var ikke ferdig med målscoringene i første periode. Etter seks minutter var han frampå nok en gang og sørget for både hat-trick og 4-0 ledelse til østkantgutta.

Derfra og inn kom hjemmelaget fra Dælenenga mer med i spillet. Etter drøye ni minutter var det klart for kampens nydeligste mål til nå. Svenske Sean-Michel Sundquist slår en strøken pasning fra egen sone og via vantet, pucken faller perfekt for storscorer Öhrvall som, alene med Vålerenga-keeper Steffen Søberg, kaldt setter inn reduseringen til 4-1.

Jesper Öhrvall (med gullhjelm) ble Grüners store spiller søndag med to scoringer. Foto: Bjørnar Morønning

Perioden ender med tremålsledelse til Vålerenga, mens skuddstatistikken viser at gjestene muligens var i overkant effektive. Den vinner gjestene bare 12-11.

Utvisningsbonanza

Andre periode ble en mye mer rotete periode enn første, men gjestene fra Vålerenga er fortsatt hakket hvassere. Ikke minst i en periode midt i perioden hvor hjemmelaget pådrar seg flere unødvendige utvisninger.

Spesielt ved to tilfeller, da Vålerenga-gutta er to spillere mer på isen, blir det hett rundt ørene på Grüner-keeper Mikkel Wik. Da utnytter både Mats Trygg og Tobias Lindstrøm muligheten til å sette pucken i buret.

Dommerne kom stadig i fokus i søndagens kamp. Her er det Vålerengas Filip Gunnarson, som ikke er helt enig i en avgjørelse. Foto: Bjørnar Morønning

— Jeg vil ikke være for kritisk, men jeg synes vi har hatt dommerne mye mot oss i år. Ikke minst savner jeg en konsekvent dømming. Det er vanskelig å ikke vite fra kamp til kamp hva du kan tillate deg og hva du ikke kan gjøre, sier Grüners Jesper Öhrvall.

Heller ikke mot slutten av perioden er dommerne mindre utvisningskåte, uten at flertallet av tilskuerne skjønner mye av dommeravgjørelsen. Først setter Grüners Jesper Öhrvall inn sitt andre for kvelden. Så scorer Gustav Berling, også i overtall, sitt første mål for Vålerenga.

Kampen avgjort før siste periode

Med 8-2-ledelse til gjestene ved starten av tredje periode, skulle de siste 20 minuttene bli en relativt tynn suppe. Vålerenga-spillerne så ingen grunn til å ta ut ekstra krefter, mens Grüner så ut til å ha innsett at kampen var over for deres del.

Med et slikt utgangspunkt var det ikke noen stor overraskelse at perioden endte målløs. Vålerenga kunne dermed reise hjem til Jordal med en etterlenget 8-2 seier i hockeybagen.