— Vi er kritiske til konkurranseutsettingen av norsk jernbane, sier Une Bastholm i MDG.

Rødgrønne stanser konkurranse om lokaltog i og rundt Oslo hvis de vinner stortingsvalget

I slutten av juni utsatte Jernbanedirektoratet konkurransen om Trafikkpakke 4 blant annet på grunn av koronapandemien. Pakken omfatter lokal- og regiontogtrafikken i og rundt Oslo.

Publisert

Dersom de rødgrønne partiene vinner stortingsvalget høsten 2021, stanses anbudskonkurransene på togstrekningene.

Det bekrefter Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Rødt overfor Aftenposten.

Hvis planen om anbudskonkurranse på lokaltogene i og rundt Oslo hadde blitt fulgt, ville konkurransen vært vanskelig å stoppe selv om det skulle bli rødgrønt flertall på Stortinget etter valget i september neste år.

— Det som kan stoppes, skal stoppes

Nå utsettes konkurransen, slik at konkurransegrunnlaget skal være klart i første kvartal neste år og kontrakten tildeles tidlig i 2022.

Dermed øyner Ap, Sp og SV en mulighet for å stanse og reversere all konkurranse på jernbanen som de måtte få mulighet til.

— Jeg sier det samme nå som jeg har sagt før: Det som kan stoppes, skal stoppes, sier Aps Sverre Myrli til avisen.

Også MDG og Rødt bekrefter at de er imot konkurranse på jernbanen.

— Vi er kritiske til konkurranseutsettingen av norsk jernbane og generelt imot ytterligere oppstykking, sier Une Bastholm i MDG.

Forsvarer konkurranseutsettingen

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) mener opposisjonen på venstresiden har en tilnærming til saken som virker lite gjennomtenkt. Han sier en stans i anbudene vil koste samfunnet dyrt.

— Jeg kan ikke utelukke at det vil være mulig å stoppe konkurranseutsettingen av trafikkpakke 4. Men det vil være svært uklokt å gjøre det, sier Hareide i en skriftlig kommentar til NTB.

Hareide viser til erfaringene fra trafikkpakke 1, 2 og 3, som han mener har vært svært gode.

— Bare disse pakkene har spart samfunnet vårt for opp mot 12 milliarder kroner, sier samferdselsministeren.

— Dette er en reverseringspolitikk som er svært kostbar for samfunnet, advarer Hareide.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS