Serie: VårtOslo omtaler Oslos kommunale bad

Romsås bad er en bortgjemt perle. Det burde være flere gjester her på en søndag. Foto: Kultur- og idrettsbygg

Romsås bad er en (litt for) bortgjemt perle

Men hvorfor har de fjernet 3-meteren? Tenk deg all romantikk og lekenhet som har utsprunget seg fra og rundt en 3-meter. Det er alltid kidsa som blir ofra.

Publisert

Det beste med fordommer er at du kan risikere å bli overaska til det bedre. Romsås bad har alle disse elementene. Golanhøydene kalte min avdøde far Romsås for. Det var liksom litt bedre på Lindeberg, hvor jeg vokste opp, enn på Romsås.

Svømmehallen er en bortgjemt perle. På hverdagene kan du komme deg dit via Romsås senter. Det ligger godt bortgjemt i kjelleren. Det prangende inngangspartiet er en ståldør, sånn cirka 140 cm brei og nærmest umulig å finne. Kommer du dit en søndag, er inngangspartiet fortsatt gjemt i kjelleren, og inngangen er identisk med vareleveringa til senteret.

Det nydelige inngangspartiet på søndager, når senteret er stengt. Det finnes ikke noe bedre enn å starte en svømmetur med å gå igjennom en varelevering. Foto: Hans Bastian Borg

Romsås bad

  • Adresse: Romsås Senter 1
  • Bassenger: 25 meters basseng og plaskebasseng på 3x3 meter

Hvorfor så få badegjester?

 

Oslos kommunale bad

 

Oslos kommunale bad

VårtOslo synes Oslos kommunale svømmebasseng fortjener mer oppmerksomhet.

Ukentlig vil derfor Hans Bastian Borg reise på en svømmebasseng-turné for å teste ut alle badene i Oslo. Hver lørdag publiserer VårtOslo en omtale av et Oslo-basseng.

Ellers i denne serien: Vestkantbadet og Holmlia bad.

Garderoben er ganske grei vil jeg si, rein og med god plass, så dette lover godt.

Elektronisk styring av dybden i Romsås bad. Foto: Hans Bastian Borg

Den vanlige rutinen med dusj, såpe og på med badetøy. Så må du gjennom en gang som er så kald at du faktisk lurer på om du kommer til å overleve turen til bassenget. Når du først har overlevd, er det bare å komme seg ut i vannet som er 28 grader på en søndag. Over bassenget står det digitale skilter om hvor dypt det er, snedig. Søndag er familiedag og det er tre familier i bassenget i en bydel med 2500 boenheter. Man blir nysgjerrige på hvorfor, det er jo flere folk på Vestkantbadet.

Måtte de ofre 3-meteren?

Bassenget er pussa opp, og det har resultert i et rent flott og sprekt bassengområde. Her kan de senke og heve vannhøyden, slik at funksjonshemmede kan ha 70 cm dybde og ellers opp til 2,40 (tror jeg det var) Man må jo alltid ofre noe, og her har de fjerna 3-meteren. Håpløst spør du meg.

Slik så det tidligere stupetårnet ut i Romsås bad. Foto: Romsås bad

Tenk deg all romantikk og lekenhet som har utsprunget seg fra og rundt en 3-meter. Gutta som kjekker seg og leker Tarzan, litt klining borti hjørnet. Det er alltid kidsa som blir ofra. Når du er i en viss alder, hvem er det som gidder å gå bare får å svømme? Du er hypp på å leke, og leker du bra, begynner du å svømme. Kan du svømme, kan du redde ditt og andres liv. Her dør kanskje folk fordi en eller annen i kommunen har fjerna et stupebrett, i en ”by” med 2500 boenheter. Oh my god.

Barneavdelingen byr på noe annet. Et lite basseng med en sklie med høydefall på 75 cm og noen fonteneeffekter. Ja det er da noe. Det er ikke mye plass til en far eller mor i barnebassenget, men det er da noe. Her kan man leke, men det er ikke større enn en middels sandkasse. Hva er det som gjør at vannlek som kan hindre drukningsdød hele tiden blir bortprioritert?

Også barnebassenget er rustet opp. Foto: Kultur- og idrettsbygg

I badstua foregår det sosiale

Jeg hater badstue, men det er her det sosiale foregår. Hvis jeg skal hente inn litt faktainfo fra brukerne, er det her det er lettest. Det blir liksom ikke det samme i bassenget. Av en eller annen grunn er jeg litt redd for å kontakte baderne, men badstufolket, dette merkelige folkeslaget som sitter i varme du kan dø i, ja de snakker jeg med.

Inn i badstua. Heisann, er det noen fra Romsås her. Og det er det. Mohammed gir meg info om Actic treningssenter, som hadde over 500 medlemmer, som betjente både svømmere og medlemmer av treningsstudioet. Så ble det revet bort. Det finnes ikke en eneste ergometersykkel her lenger. Hvem er det som har råd til og ta med unga på moroa. Nei, Momammed har bare råd til seg selv, stakkaren. Og da kjøper han halvårskort.

Jeg blir flau over kommunen

Hva er det med denne kommunen jeg bor i? tenker jeg. Uansett hvem som har hatt byrådet, virker det som om de forskjellige kapteinene har hatt samme mål: Få rasert svømmetilbudet fort som faen, vi har da alltids Tøyenbadet.

Jeg blir flau over at en kommune med 666 759 innbyggere har sju offentlige svømmehaller. Per svømmehall er vi 95.251 som skal dele på hver svømmehall.  Ja ja, skulle vi gjort det slik på landsbasis, at man måtte være 95.251 mennesker for å få en svømmehall, så hadde Drammen så vidt kvalifisert seg til å ha en svømmehall, det samme gjelder Fredrikstad og Sarpsborg (med en på deling). Kristiansand og Ålesund hadde ikke kvalifisert seg til å ha svømmehall. Skjønner jo i grunn at Stoltenberg lovte vann i alle bassenga, det finnes jo knapt et basseng.

Hvis du først finner Romsås bad, så er det faktisk en bortgjemt perle.

Romsås bad er rehabilitert. Bildet er tatt før den offisielle åpningen. Foto: Kultur- og idrettsbygg
Powered by Labrador CMS