Politiet advarer mot melding med Nav-link

Oslo-politiet advarer torsdag mot en svindel-sms som gir inntrykk av å ha politiet som avsender. 

Publisert

Det er i Instagrams historiefunksjon Oslo-politiet deler advarselen på Nettpatruljens Instagram-konto.

«Har du fått denne sms-en? Det er svindel! Ikke svar eller trykk på lenken», er den tydelige beskjeden fra Nettpatruljen.

I tekstmeldingen det advares mot står «Politiet» som avsender. Det oppgis videre at et «dokument fra politiet vedrørende en stevning» er klart, hvorpå man bes trykke på en link, som ligner på en link til Nav sine nettsider.

Verken politiet eller Nav er på sin side de faktiske avsenderne bak svindelforsøket som politiet advarer mot. 

Ikke første gang i høst

Dette er langt fra første gang denne høsten Oslo-politiet advarer mot svindel i deres navn.

Senest forrige onsdag advarte Nettpatruljen om forsøk på telefonsvindel fra noen som utgir seg for å være fra politiet. 

«Vi har fått mange henvendelser fra innbyggere som har blitt utsatt for svindelforsøk over telefon. De forteller at de blir oppringt fra et tilsynelatende norsk telefonnummer som starter på +47, og at stemmen i andre enden er en datagenerert stemme. Personen utgir seg for å være fra politiet og ber deg trykke på 1 for å få snakke med en betjent», var politiets melding, etterfulgt av en tydelig oppfordring om å legge på.  

Vil sette en støkk i folk

«De kriminelle utgir seg for å være politi fordi de ønsker å sette en støkk i deg. Gjerne skjer det også under tidspress. Ta deg tid til å puste med magen og rådføre deg med noen andre da slike henvendelser ofte er svindel. Og er du likevel i tvil, kan du heller sende oss i Nettpatruljen en melding», het det videre fra politiet.

Politiets råd ved svindelforsøk: «Stopp, tenk, sjekk»

  • Ikke del BankID, passord, eller sensitive personopplysninger, dette gjelder uansett hvem som spør.
  • Spør etter navnet på den som kontakter deg og avslutt samtalen. Ta kontakt via virksomhetens offisielle kanaler. Svindlere utgir seg ofte for å være fra banken din eller politiet, og forfalsker telefonnumre, e-postadresser og SMS. 
  • Vær forsiktig med å klikke på lenker i SMS og e-post. Søk heller opp nettstedet i stedet for å bruke lenken.
  • Vær varsom for de som bruker kjærlighet, investeringer og penger for å komme i kontakt med deg. Er noe for godt til å være sant, så kan det dessverre ende i svindel og bedrag.
  • Kilde: Politiet.no

Powered by Labrador CMS