Politiet kommer med advarsel: – Relativt ny modus

For andre gang på én uke ser politiet seg nødt til å advare publikum.

Publisert

Fredag meldte Oslo politidistrikt at de har mottatt mange henvendelser fra personer har blitt oppringt av et «vanlig» telefonnummer der man på engelsk informeres om at man er «under investigation», altså «under etterforskning», av politiet og videre bes om å trykke «1» for å få mer informasjon.

«Dette er forsøk på svindel!» understreker politiet.

– Legg på

– Dette er en relativt ny modus hvor det fremstår som automatiserte masseoppringninger på engelsk fra det som fremstår som et «vanlig» norsk telefonnummer, utdyper operasjonsleder Rune Hekkelstrand.

– Det er ikke farlig å høre denne beskjeden, men hvis man trykker «1» blir man «satt over» til en person som vil forsøke å svindle deg. Derfor; legg på, understreker han.

– Generelt råd er å ikke oppgi personlige opplysninger med mindre du selv har aktivt kontaktet for eksempel banken, politiet eller andre myndigheter, avslutter operasjonslederen.

Politiets råd ved svindelforsøk: «Stopp, tenk, sjekk»

  • Ikke del BankID, passord, eller sensitive personopplysninger, dette gjelder uansett hvem som spør.
  • Spør etter navnet på den som kontakter deg og avslutt samtalen. Ta kontakt via virksomhetens offisielle kanaler. Svindlere utgir seg ofte for å være fra banken din eller politiet, og forfalsker telefonnumre, e-postadresser og SMS. 
  • Vær forsiktig med å klikke på lenker i SMS og e-post. Søk heller opp nettstedet i stedet for å bruke lenken.
  • Vær varsom for de som bruker kjærlighet, investeringer og penger for å komme i kontakt med deg. Er noe for godt til å være sant, så kan det dessverre ende i svindel og bedrag.
  • Kilde: Politiet.no

Ikke første gang

Med personlige opplysninger menes fødselsnummer, BankID, passord og lignende. Slik opplysninger vil politiet aldri be om at noen skal oppgi over telefon, understrekes det fra politiets hold. «Vis sunn skepsis og bruk sunn fornuft», er den klare beskjeden.

Også tirsdag denne uken gikk Oslo politidistrikt ut med advarsel til publikum etter en rekke henvendelser fra personer som hadde blitt oppringt av et norsk telefonnummer der mottakeren fikk opplyst at de var etterlyst i utlandet, og vedkommende i andre enden presenterte seg som utenlandsk politi.

Powered by Labrador CMS