Unike butikker i byen

Foto: Naimo Kahiye

Når du trer inn i Ruuds Antikvariat på St. Hanshaugen, er det som å tre inn i en annen verden

Ruuds Antikvariat er like spesiell som bøkene den har. Her finner du etsinger av Munch, reisebøker, plansjer eller Voyage pittoresque av Wilhelm Maximilian Carpelan fra 1820.

Publisert

Ruuds antikvariat, på St. Hanshaugen, ligger som en skjult skatt i den trafikkerte Ullevålsveien. Det er en travel lørdag, og veien er stengt for den forventede maratonen som startet tidligere på morgenen. Med en gang du kommer forbi all støyen og menneskene og lukker døren bak deg, utslipper bjellen på døren en svak klang, og det er som om du tråkker inn i en annen verden.

De innbundne bøkene utstråler en umiskjennelig aroma, og en varm atmosfære treffer deg. Innehaver av bokhandelen, Vibeke Ruud, sitter med en kunde og diskuterer et eksemplar han er interessert i.

Foto: Naimo Kahiye

Praktfulle skatter

Det første som stjeler oppmerksomheten din er én av flere glassutstillinger, hvor flere bøker er stolt fremstilt for å vise deres praktfullhet. På hver hylle finner du en komplett samling av en forfatter; øverst er det reservert for Henrik Ibsen, deretter Knut Hamsun, Arne Garborg og Alexander L. Kielland.

Hver vegg og hver krok er dekket med bøker, alt fra kunstbøker om Picasso til tegninger av norske smalsporede statsjernbaner, til kart og håndbøker, fylkesleksikon, historiebøker, Det Nye Testamentet, bøker som utforsker Norges Grunnlov, biografer om Stalin og Hillary Clinton, reisebøker som dekker hvert kontinent, Edvard Munchs etchings, håndbøker i skiløping, krigsbøker og så mye mer.

Retter seg mot samlere

Flere kunder kommer innom bokhandelen; en eldre mann kommer bestemt inn med en interesse for kunstbøker.

Foto: Naimo Kahiye

– Er du ute etter noe spesielt, spør Vibeke.

– Nei, jeg ville bare se om jeg mangler noe, svarer han. Vibeke er rask med å finne frem flere ting han kanskje vil like.

Hun har en sans for det kundene er ute etter.

– Vi tilbyr bøker for samlere og for lesere. Alt fra bøker om poler og reise blant annet, sier hun.

Antikvariatet tiltrekker kunder fra forskjellige aldre, og alle ute etter noe spesielt, ikke kun å utvide samlingen sin, men for å finne det andre bokhandlere ikke kan tilby. Gamle sjeldne bøker, kunstblader, brukte bøker, magasiner og manuskripter.

Kostbare verk

Jon Ruud åpnet forretningen i 1972, på grunn av lidenskapen for bøker. Han eide flere forretninger før denne; blant annet lokalet som nå er Bagdad Frisør på Sigurds gate.

Og siden det året har samlingen vokst imponerende med flere kostbare verk, som den tyske utgaven Allgemeine Naturgeschichte der Fische av Bloch fra 1782, som er verdt 1 200 000 kroner eller Voyage pittoresque av Wilhelm Maximilian Carpelan fra 1820, verdt 165 000 kroner.

Foto: Naimo Kahiye

Når jeg spør Jon om det er en spesiell bok som holder litt sentimental verdi for ham, sier han at det er vanskelig å si.

– Kanskje hadde jeg det flere år siden, men nå tenker jeg mer på hva kundene vil ha. Man kjenner andre på seg selv. Det kundene vil ha, prøver vi å skaffe. Stemmen hans er dyp og ringer klar i rommet fylt med bøker fra tak til gulv, i bokser og under stoler.

Billige lokaler

På den tiden han startet forretningen, var det billig å kjøpe lokaler, og det var sånn Jon fikk tak i dette lokalet. Nå er det datteren hans, Vibeke Ruud, som driver butikken og er leder for Norsk antikvarbokhandlerforening, som har 18 medlemmer fra og med 2018.

– Det er hun som tar seg av alt, hun er ordføreren her, sier Jon og ler.

Til sammen er det tre ansatte som jobber, inkluderende Vibeke og Jon. På lørdager driver Jon stedet alene, men på hverdagene er alle tre til stede.

Foto: Naimo Kahiye

Tilpasser seg markedet

Når det gjelder hvordan markedet har endret seg over årene, er Jon optimistisk. For selv om flere antikvariater har lukket dørene sine siden 2015, så ser han fortsatt muligheter i markedet, selv om mesteparten har blitt digitalisert og man finner flere bøker på nett.

– Bransjen har blitt vanskeligere og mange har blitt nødt til å stenge, men de som eier lokalene selv har greid seg, sier han. Vi har tilpasset oss og fokuserer på hva samlere vil ha. Bokhandlerkjeder har nye bøker, men vi har bøker med verdi.

Den gang Jon kjøpte og åpnet stedet alt var annerledes, mener han. Flere kommuner rehabiliterte gårder som gjorde det relativt billig å kjøpe eiendom. Oslo var annerledes på den tiden.

Foto: Naimo Kahiye

– Det var mange små butikker og bedrifter, sier Jon, når han tenker tilbake på deler av byen han drev forretninger i.

– Det handler om kvalitet

Senere tar han meg ned til kjelleren, hvor de mest verdifulle bøkene er oppbevart. Vi går ned trappene til en godt belyst rom med flere bokhyller. Han leder meg til et annet rom hvor et gammelt kassaapparat står. Han setter seg ned og finner fram en utgave av Arbeiderbladet fra 1972. Når jeg spør ham hvor mange bøker de har til salgs, rister han på hodet og smiler.

– Det handler ikke om kvantitet, men om kvalitet. Det er kvaliteten vi lever av, sier han.

De ordene holder mye mer vekt enn jeg tror han innser, og det gjelder for mer enn bøker. Jon henter fram Voyage pittoresque og blåser vekk støvet på toppen. Han blar forsiktig gjennom sidene og tar seg god tid til å studere plansjene som viser naturen av Telemark, Skutshorn og gamle Christiania.

Foto: Naimo Kahiye

Kunden fra tidligere kommer ned og spør om prisen på et par trykksaker. Antikvariatet er såpass stort at han hadde kun har hatt tid til å gå gjennom en tredjedel av dem. Jon studerer trykksakene nøye og gir en passende pris. Kunden takker og sier han kommer nok tilbake på en mer passende dag.

Her kan du lese om flere unike butikker i byen.

Powered by Labrador CMS