� Nå er det på tide at det lages et skikkelig tilbud for barn og unge i området, mener mange av naboene til Olafiagangen. Foto: Bjørnar Morønning

Naboene til Olafiagangen vil ikke ha mathall på Grønland: - Det må satses på barn og unge

«Smaken av Grønland» kaller kommunen mathallen som foreslås i en utredning. Men naboene til Olafiagangen mener det heller er på tide at det satses på barn og unge i bydelen.

Publisert

Midt på Grønland, ned mot Akerselva, ligger et område som i mange år har blitt stemoderlig behandlet. Olafiagangen, på baksiden av Grønlands torg, har for naboene framstått som en grå masse, hvor lastebiler og dopselgere har hatt tilhold.

En kort periode for over ti år siden var det et bruktmarked under brua på lørdager. Men nå er det stort sett et sted for narkotikaomsetning.

Tre ulike løsninger

Engasjementet blant naboer og lokalmiljøet har derfor vært stort for å få til en endring. I januar i år kom de med innspill til kommunen for hva de ønsket seg for området. Både mathall og lekeland har stått høyt på ønskelista hos naboer.

Her ved Olafiagangen vurderer kommunen å etablere et matmarked eller mathall. I dag er området mest kjent for parkeringskaos og salg av narkotika. Foto: Live Drønen

Nå har kommunen, ved bymiljøetaten, gjennom en såkalt konseptvalgsutredning (KVU) vurdert tre ulike løsninger: En løsning med et "lekeland", en løsning med matmarked og en løsning med plass for utøvende kunst.

Kommunens eksperter har til slutt falt ned på at de ønsker å gå videre med ideen om matmarked.

— Grønland har nok matsteder

— Er det noe Grønland ikke trenger er det flere matsteder. Nå må det snart skje noe for barn og unge her, sier Grønlands torg beboer, Anders Jakobsen, til VårtOslo.

Jakobsen har selv to barn, en femåring i barnehage og en 14-åring på ungdomsskolen. Han forteller om en hverdag hvor foreldre sender ungene sine på skoler andre steder enn i nærmiljøet.

Nabo til Olafiagangen, Anders Jakobsen, håper det kommer et tilbud til barn og unge på plass i nærområdet før datteren hans (5) blir for gammel til å bruke det. Foto: Bjørnar Morønning

Det gjør at de verken får nettverk i nærmiljøet, eller en tilhørighet til Grønland. Ofte fører dette til at mange barnefamilier flytter ut til andre bydeler eller ut av byen, forteller naboer.

Med en tetthet av barnefamilier på bare 15 prosent, er Grønland desidert på bunn av statistikken i hovedstaden.

— Vi har sittet alt for lenge å sett på at barn og unge i nærmiljøet blir neglisjert, så nå synes vi det virkelig er på tide å si i fra. Er det noe Grønland trenger er det et aktivitetstilbud som kan være med på å gjøre hverdagen for barn og unge her tryggere og mer attraktiv, mener Anders Jakobsen.

Mener kommunen svikter barn og unge

Den engasjerte Grønlands-beboeren er nå klar for å ta kampen for å skaffe barn og unge på Grønland et bedre fritidstilbud.

— Jeg synes kommunen svikter barn og unge på Grønland. Dette er spesielt ille med tanke på de problemene bydel Gamle Oslo allerede sliter med når det gjelder fattigdomsproblemer og utenforskap hos bydelens unge, slår Jakobsen fast.

Anders Jakobsen (t.h) og mange av de andre beboerne rundt Olafagangen ønsker en aktivitetsplass og ikke en mathall på området. Foto: Bjørnar Morønning

Nå håper han noe kan skje med ungdomstilbudet før hans egne barn blir for gamle.

— En aktivitetspark hadde vært et stort skritt i riktig retning. Det er ennå ikke for sent å snu i denne saken, mener Anders Jakobsen.

Få tilbud - tøff hverdag

Både Jakobsen og andre foreldre VårtOslo treffer ved Grønlands torg forteller samme historie.

En hverdag for barn og unge fylt av uønskede hendelser. Her er det dopsalg, slåssing og støy. I tillegg til store trafikale problemer.

— Det er ikke sjelden ungene her blir vitner til både dopsalg og stygg vold. Her om dagen satt jeg og trøstet 6-åringen da noen bestemte seg for å selge og kjøpe narkotika rett ved siden av oss, forteller en bekymret mor.

Ikke bare er det de yngste som sliter i hverdagen, også de litt eldre ungdommene på Grønland har få eller ingen samlings- eller aktvitetsplasser.

— Olafiagangen hadde vært perfekt til å skape et samlingssted med aktiviteter for barn og unge. Her kunne vi både fått lekeapparater for de yngste og plass til sportsaktiviteter for de litt større. I dag har de ingen ting i nærmiljøet og det er et savn, forteller sosialarbeider  Suad Abdi.

Vil skape et sikrere nærmiljø

Abdi er, som Anders Jakobsen, opptatt av at alle som ferdes rundt Olafiagangen og Grønlands torg skal ha en trygg og sikker hverdag.

En aktivitets- og møteplass for barn og unge er sosialarbeideren overbevist om at vil være med på å skape en tryggere hverdag.

— Alle de ungdommene jeg møter rundt her mener de mangler et sted og samles. Det finnes nesten ikke tilbud i det hele tatt. Det fører også til at noen havner i miljøer de ikke burde havne i. Nå kunne vi hatt en gyllen mulighet til å gjøre noe med dette, sier Suad Abdi.

Bakgrunnsmaterialet fra forarbeidene til konseptvalgsutredningen viser at det ikke var noe ønske om en mathall blant de som deltok. Faksimile fra konseptvalgsutredningen

I prosessen med å utvikle området har bymiljøetaten og områdeløft Grønland og Tøyen bedt om innspill også fra barn og unge. I alt 108 barn, mange av disse fra nærområdene til Olafiagangen har fått si hva de ønsker seg.

— En kan lure på hvorfor barna blir spurt når de nok en gang ikke blir hørt. Det virker litt som om kommunen egentlig overser oss som bor på Grønland og våre ønsker. Det er ikke første gangen vi opplever å bli totalt overkjørt av kommunens byråkrater, sier innbyggerrepresentant i områdeløft Grønland og Tøyen, Kåre Ivar Gauksrud.

Håper det kan være mulig å få til noen strakstiltak

En prosess med å få på plass den planlagte mathallen vi ta tid. I mellomtiden håper

naboene, til tross for motstanden mot denne blant dem, at det kan være mulig å få på plass noen strakstiltak for å gjøre området tryggere.

— Det er så lite som skal til for å gjøre området både penere og tryggere. Hadde vi fått bedre belysning og litt maling her og der ville området blitt mye bedre, mener beboerne.

De er heller ikke alene i kampen mot en mathall. Mandag kveld sa ungdomsrådet på Grønland ja til planene om et lekeland. Også Grønland beboerforening er positive til konseptet, som ble funnet for lett av bymiljøetaten.

Powered by Labrador CMS