Oljefyrer som denne er det mulig å få kommunal støtte for å fjerne, men bare frem til desember. Foto: Oda Hveem / Klimaetaten

Nå haster det å bli kvitt oljefyren. Snart er det slutt på pengestøtten fra kommunen

Frem til 1. desember 2018 hjelper Oslo kommune borettslag og sameier som vil bytte til et mer miljøvennlig alternativ. Etter det blir det slutt på pengestøtten.

Publisert

Oslo kommune har siden 2007 gitt pengestøtte til borettslag og sameier som fjerner oljefyren og tanken og går over til fornybar energi. Det blir det snart slutt på. Støtteordningen avsluttes 1. desember i år. Og fra 1. januar 2020 er det forbudt å fyre med fossil olje i Norge.

Søknader levert etter fristen i desember vil ikke bli innvilget. Det betyr at byens mange borettslag og sameier som vil kvitte seg med oljefyren bare har fire måneder på seg til å få støtte fra kommunen.

Lurer du på å fjerne oljefyr og -tank?

  • For å få vite mer om Oslo kommunes støtteordning, ta kontakt på e-post: fondet@kli.oslo.kommune.no
  • Enova svarer deg på nettprat, e-post: svarer@enova.no eller telefon 800 49 003.
  • Du kan også lese mer om hvordan du går frem for å fjerne oljetanken og hvilke alternativer du har på oljefri.no

– Det haster

– Nå gjelder det å være raskt ute om man vil ha hjelp til å bli kvitt oljefyren. Borettslag og sameier i Oslo som bruker fossil olje til oppvarming, bør sette dette på agendaen allerede nå i sommer, sier Heidi Sørensen, direktør for klimaetaten.

Det er et sted mellom 1 500 og 2 000 større oljefyringsanlegg i Oslo, mange av disse er boligsameier som kan få hjelp. Hvor mye borettslaget ditt får i støtte, avhenger blant annet av hva slags oppvarming man vil ha i stedet for fossil oljefyring.

Støtten beregnes ut fra energibehovet i bygget og inntil 50 prosent av de godkjente kostnadene som tiltaket medfører.

En tikkende miljøbombe

Det er mange gode grunner til å bli kvitt eksisterende oljefyr og -tank. – Bare i Oslo er det totalt mer enn 7 500 oljefyrte anlegg, som til sammen slipper ut 120 000 tonn CO2 i året. Det tilsvarer 11 prosent av alle klimagassutslipp i kommunen. Derfor er det bra for Oslo at det nå innføres et nasjonalt forbud mot fossil oljefyring i 2020, sier Heidi Sørensen.

I tillegg kan det være penger å spare om man går fra fossil til fornybar oppvarming. Den nedgravde oljetanken kan også være en tikkende miljøbombe, da den kan begynne å lekke og forurense omgivelsene. Dersom uhellet skulle skje, kan det bli katastrofalt for både miljøet og lommeboka.

Bor du i rekkehus eller enebolig kan du søke Enova om inntil 50.000 for å fjerne oljefyr og -tank. Foto: Martin Leander Brandtzæg

Eneboliger kan få 50 000

– Jo fortere du får tanken opp fra bakken, jo bedre, mener Heidi Sørensen i en pressemelding fra klimaetaten.

Oslo kommune anbefaler å ta kontakt med fagfolk for å finne ut hvilken varmeløsning som passer best for ditt borettslag eller sameie. Bor du i enebolig eller rekkehus, kan du søke Enova om støtte til å bli oljefri. I år kan du få inntil 50 000 kroner, avhengig av hvilken varmeløsning du bytter til. Neste år halveres støtten til utfasingen, og den fjernes helt i 2020.

Powered by Labrador CMS