DEBATT

Regine Folkman Rossnes
Regine går alltid ned til sentrum 17. mai, for å se på alle de festkledde i gatene, og barnetoget som går oppover Karl Johans gate.

– Å ta fram et Pride-flagg på 17. mai er ikke å skitne til landet og norske verdier

Mange er ikke klar over at 17. mai ikke bare er Norges nasjonaldag. Vi deler nasjonaldagen vår med samme dato som den internasjonale dagen mot homofobi, transfobi og bifobi.

Publisert

17. mai nærmer seg med stormskritt. Dette en av mine favorittdager i løpet av året. Det er en kosedag med familie og venner. En dag med fråtsing av is, pølser, vafler og andre godsaker.

En av mine personlige tradisjoner, er å jakte etter vårruller. Det pleier å være en stand i nærheten av Rådhusplassen for dette. Jeg må alltid ned til sentrum for å se på alle de festkledde i gatene, og barnetoget som går oppover Karl Johans gate. Det er så gøy å se ulike plaggene, som viser en del av identiteten til andre. Gleden alle har.

Kampdag mot homofobi

Samtidig er 17. mai mer enn disse tingene. Det er en dag for refleksjon. Vi feirer at vi lever i et fritt land, noe flere av oss kjenner på mer enn tidligere. Frihet er ingen selvfølge. For mange er Norge et godt land å bo i, men man kan alltids forbedre seg, også her.

Hva vil egentlig frihet si? For meg handler det ikke bare om at landet vårt ikke er i krig. Det handler om menneskerettigheter. I Sandnes i 2019 opplevde et lesbisk par å bli utsatt for hets og trakassering, etter at de hadde satt opp Pride-flagg utenfor hjemmet sitt på 17. mai, sammen med et norsk flagg.

Boligen deres endte opp med å bli ramponert, og de valgte å flytte. Til og med bryllupsbildet deres var blitt revet i stykker. Mange er ikke klar over at 17. mai ikke bare er Norges nasjonaldag. Vi deler nasjonaldagen vår med samme dato som den internasjonale dagen mot homofobi, transfobi og bifobi.

Man er skeiv året rundt

Jeg kan garantere at enkelte irriterer seg over kronikken min og tenker at Norge bør være i fokus denne dagen, også siden Pride-måneden nærmer seg.

For det første er det ingen som sier at man MÅ ta fram Pride-flagg på 17. mai. Personlig eier jeg ikke et, heller ikke norsk flagg.

Selv om det er Norges nasjonaldag, eksisterer LHBTQ+ paraplyen fremdeles. Vi er en del av samfunnet, og tar del i denne dagen. Man er skeiv året rundt, ikke bare når det er juni, og episoden med ekteparet i Sandnes beviser hvorfor dette er viktig tematikk å snakke om.

Det har vært flere tilfeller med hetsing og vold mot folk som har deltatt på Oslo Pride. For ikke å snakke om terrorangrepet i 2022.

Totalt dritings

Å ta fram et Pride-flagg på 17. mai er ikke å skitne til landet og norske verdier. Liker du ikke å se det, er det bare å se en annen vei, ingen tvinger deg til å se på. Det finnes verre ting å gjøre på nasjonaldagen.

Jeg synes det er mer problematisk at enkelte velger å drikke seg stupfulle før klokken 12. Et år ble jeg og min familie vitne til to damer i åttiårene som falt overende på Majorstuen. Vi ble redde for at det var slag eller noe, og vurderte å kontakte ambulanse. I stedet viste det seg at de var totalt dritings.

Du har fortsatt tid på deg til å planlegge hvordan du ønsker å markere dagen. Jeg krysser fingre for godt vær, og ønsker oss alle en god feiring!

Powered by Labrador CMS