At Israel-venner ikke var velkomne, het det på en plakat i en butikk i hovedstaden. Her det israelske flagget.

Oslo-butikk ville nekte Israel-venner adgang

En butikk i Oslo hadde en plakat hvor det sto at Israel-venner ikke var velkomne. Ifølge politiet var dette ikke straffbar diskriminering, skriver Verdinytt.

Publisert

Mange reagerte på plakaten, og Verdinytt sendte et bilde til vurdering hos Oslo politidistrikts hatkrimgruppe.

«Dersom en butikk nekter personer adgang på en slik måte som fremgår av plakaten, er det politiets vurdering at det ikke er straffbar diskriminering etter straffeloven § 186», heter det i vurderingen fra politiadvokat Anders Briskodden.

Han begrunner det med at her nektes folk på grunn av politiske standpunkt og ikke på grunn av at man tilhører en bestemt etnisk eller religiøs gruppe. Innholdet er heller ikke straffbart som hatefulle ytringer, mener Briskodden.

Derimot kan plakaten rammes av likestillings- og diskrimineringsloven. Verdinytt har derfor kontaktet Likestillings- og diskrimineringsombudet og venter på svar derfra.

Forlenger plan mot muslimhat

Det ble onsdag for øvrig kjent at at handlingsplanen mot diskriminering av og hat mot muslimer forlenges med ett år. Samtidig jobber regjeringen med en ny plan som skal legges fram i 2025.

– Mange opplever diskriminering på bakgrunn av sin religiøse tilhørighet, og at de ikke hører til. Det er nedslående og et alvorlig problem som regjeringen fortsetter å jobbe systematisk og grundig med. Vi trenger nå å øke innsatsen for å få slutt på hat og fordommer mot muslimer, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap).

Dagens handlingsplan løper ut 2023, men forlenges nå til 2024. Jaffery påpeker at mye allerede er gjort, for eksempel støtte til minne- og kunnskapssenter og til annet arbeid mot rasisme og hatefulle ytringer.

– Skal ikke øke motsetningene

Samtidig starter regjeringen arbeidet med en ny plan som skal legges fram våren 2025. Muslimske og antirasistiske organisasjoner er bedt om å komme med forslag til hvordan arbeidet mot hat og diskriminering bør endres eller justeres.

– Regjeringen er opptatt av at krigen i Gaza ikke skal øke motsetningene i Norge, sier kultur- og likestillingsministeren.

En ny handlingsplan mot antisemittisme ble varslet sist helg. Den skal legges fram i løpet av neste år.

Powered by Labrador CMS