Det var i Universitetsgata mannen gjorde handlingen som nå har ført til domfellelse.

Sto i Universitetsgata og ropte hetsende ord om homofile gjentatte ganger – nå er mannen i 20-årene dømt

En mann i 20-årene er i Oslo tingrett dømt til fengselsstraff for å ha fremsatt hatefulle ytringer mot homofile.

Publisert

Det er Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet ved Oslo politidistrikt som har etterforsket saken, opplyser politiet selv i en pressemelding.

«Ifølge dommen stod mannen en natt i november 2022 i Universitetsgata i Oslo sentrum, og ropte «jævla homo» gjentatte ganger. Videre ropte han «fuck alle homser», «jeg hater alle homser» og skrek flere ganger at homofili er en skam og at det er ekkelt. Utsagnene ble skreket på en provoserende og aggressiv måte», heter det videre.

– Ingen konkret fornærmet i saken

– Det er ingen konkret fornærmet i saken. Ytringene ble ropt ut i det offentlige rom. Det var natt til lørdag i Oslo sentrum, og var derfor flere ukjente og tilfeldige personer til stede, uttaler politiadvokat Anders Lafton Briskodden ved Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet.

Om dommen opplyser politiet følgende: «Tingretten skriver i dommen at ytringene «jævla homo», «fuck alle homser» og «jeg hater homser» i seg selv innebærer en grov nedvurdering av homofile som gruppe sitt menneskeverd, og at det ikke er tvilsomt at de er straffbare etter straffeloven § 185. Når det gjelder ytringene om at homofili er en skam og at det er ekkelt, sies det i dommen at disse isolert sett ikke er straffbare, men at de likevel rammes av straffeloven § 185 i den konkrete situasjonen når de tolkes sammen med de øvrige ytringene».

Dømt for flere forhold

I tillegg er den domfelte dømt for ytterligere fire forhold, deriblant vold mot offentlig tjenesteperson. 

Fengsel i 30 dager, hvorav 12 dager gjøres betinget, er satt som samlet straff for samtlige forhold, som den domfelte har erkjent straffskyld for. 

Dommen falt 28. juni 2023 og er foreløpig ikke rettskraftig, opplyser politiet.

– Det er generelt relativt få rettsavgjørelser på hatefulle ytringer mot homofile, derfor er dette en viktig dom som tydeliggjør at dette er en straffbar handling, sier politiadvokat Briskodden, avslutter.

Powered by Labrador CMS