Pridemåneden juni er ikke bare fest og moro.

Pride-måneden ga rekord i antall hatkrimsaker

Oslo politidistrikt registrerte om lag 70 saker med hatkriminalitet motivert av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk i juni.

Publisert

Det er en betydelig økning fra samme måned i fjor, da det ble registrert 20 slike saker, skriver Oslo politidistrikt i en epost til NTB.

I tillegg utgjør dette drøyt en tredel av alle anmeldelser for hatkriminalitet i første halvår av 2023.

— Omtrent halvparten av disse sakene dreier seg om tyveri av og skadeverk på prideflagg, og 20 saker omhandler hatefulle ytringer og trusler. Det kan nevnes at det er registrert to straffesaker på kroppskrenkelse, noe som er lavere antall voldssaker enn tidligere, skriver politiet.

Yngre gjerningspersoner

En merkbar forskjell fra annen hatkriminalitet er at de mistenkte i saker der hatet er motivert av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk generelt er yngre enn vanlig. Dette ser man også i tallene fra juni, ifølge politiet.

— Det er bekymringsfullt at det er en sterk økning i hatefulle ytringer, trusler og tyveri- og skadeverk på pride-flagg siden vi vet at det bidrar til å skape frykt hos en gruppe som allerede føler seg utsatt, sier fagspesialist Monica Lillebakken ved Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet.

Hun legger til at de ønsker å gå dypere inn i sakene for å se om de kan få en bedre innsikt i problematikken.

Powered by Labrador CMS