DEBATT

Ung jente i hvit kjole. Press for å få den perfekte kropp. Rødt perlebånd og hvit kjole. Kroppspress. Kroppsfiksering. Slankepress. Rød bakgrunn
— Mange med spiseforstyrrelser lar det gå lang tid før de oppsøker hjelp, mener Elisabeth Hekneby i Oslo Unge Høyre.

- Se for deg en jente på 16 år. Hun ser seg i speilet og tenker at med noen kilo mindre, ville hun sett bedre ut

— Unge i dag utsettes for et enormt press. Vi møter karakterpress på skolen, man skal bli likt av alle og man skal se ut på en viss måte. Alt skal være perfekt og mange ser opp til urealistiske idealer.

Publisert

Det er dessverre slik at mange kjenner én eller flere som sliter eller har slitt med en spiseforstyrrelse.

Studier viser at andelen med spiseforstyrrelser har økt kraftig som følge av pandemien. Heldigvis finnes det god hjelp og behandling. Denne behandlingen er dessverre nå kun tilgjengelig for noen få.

— Opp til åtte uker ventetid i det offentlige

For fra 1. januar 2023 avviklet Ap/Sp-regjeringen fritt behandlingsvalg.

Mange av stedene som tilbyr hjelp, er private klinikker. Det kan bli dyrt dersom du oppsøker hjelp på en av disse. Før regjeringen avviklet fritt behandlingsvalg, kunne du fritt velge mellom private og offentlige klinikker. Staten tok regningen uansett.

Dette førte til at størrelsen på lommeboken din ikke hadde noen betydning for hjelpen du fikk. Dette økte også kapasiteten for behandlingstilbudene.

Mange steder i landet er det nå opptil åtte uker ventetid for å få hjelp hos de offentlige helsetjenestene. Dette er altfor lenge.

Dersom man sliter med en spiseforstyrrelse, er man avhengig av å få hjelp og behandling raskt. Mange med spiseforstyrrelser lar det gå lang tid før de oppsøker hjelp.

— Om 56 dager er det kanskje for sent

Når de attpåtil må vente 56 dager på å få hjelp, risikerer de å bli alvorlig syke før de får behandlingen de trenger. Det er trist at lommeboken din nå kan avgjøre hvilken kvalitet du får på hjelpen.

De som har god råd, kan søke hjelp hos det private, mens de som ikke har denne muligheten, må sitte i kø.

Se for deg en jente på 16 år. Hun ser seg i speilet og tenker at med noen kilo mindre, ville hun sett bedre ut. Hun begynner med å trene litt mer.

Deretter blir litt mer til hver dag. Hver gang hun spiser noe usunt får hun dårlig samvittighet. Etter en stund kutter hun ut frokosten. Og så ryker lunsjen. Alle hennes tanker er til slutt sentrert rundt mat.

— Ap opptrer dobbeltmoralsk

Venninne rundt merker at klærne sitter løsere. Denne jenta trenger akutt hjelp. Med dagens byråd får hun ikke det. Hun må ikke vente én uke, ikke to, men opptil åtte uker på å få den hjelpen hun trenger.

Nylig sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Aftenposten at det trengs en ekstra satsning for å snu utviklingen av antall unge med spiseforstyrrelser.

Samtidig gjør Arbeiderpartiet det vanskeligere å få den hjelpen man trenger. Det er dobbeltmoralsk.

Dersom Raymond virkelig ønsker å snu utviklingen, burde han være for fritt behandlingsvalg, ikke mot.

Powered by Labrador CMS