Grønland kirke. Foto: Live Drønen / VårtOslo
Grønland kirke. Foto: Live Drønen / VårtOslo

– Oslos fattige blir ikke borte, selv om dører blir låst og ingen svarer når det bankes på

Ute i kulden fikk vi høre at folk hadde vandret hvileløst rundt i byen for å holde varmen. De fortalte at så å si alle deres hjelpetilbud er stengt på grunn av koronaepidemien.

Publisert

«Bank på, så skal det lukkes opp for dere.» Sier Jesus i Bibelen. I dag er nesten alt stengt.

Nesten alt er stengt. Bibliotek, skoler, kulturinstitusjoner, kirker og hjelpetilbud for folk som trenger det mest, men ikke kafeene. Grønland kirke er pålagt å holde stengt og fredag framstod det som urimelig, til tross for dugnaden som pågår i vårt land mot koronaviruset.

Hver onsdag og fredag er det «åpen kirke» i Grønland kirke. Da kommer mange som ikke har råd til mat og henter en kølapp til mat de får utdelt fra Fattighuset. Mange som har sovet ute om natta eller reist fra hele Oslo og Østlandet kan da vente i kirka.

Noen sitter og snakker sammen, noen tenner lys før de går igjen og andre legger seg på en av kirkebenkene for å sove. I dag var kirken pålagt å holde stengt, men vi delte ut kølapper utenfor kirka inkludert en sprut antibac.

Ingen steder å holde varmen

Ute i kulden fikk vi høre at folk hadde vandret hvileløst rundt i byen for å holde varmen – uten å lykkes. De fortalte at så å si alle deres hjelpetilbud er stengt på grunn av koronaepidemien, at de ikke har et sted å sove og ikke kan benytte seg av de mattilbudene de vanligvis benytter.

Inngangen til Fattighuset ligger overfor Grønland kirke i Grønlandsleiret.
Inngangen til Fattighuset ligger overfor Grønland kirke i Grønlandsleiret.

Dette er en mangfoldig gruppe mennesker, norske og europeiske primært, som har det til felles at de ikke var på vinterferie i Italia og ble smittet der. Flere av dem har ikke hjemmekontor, heller ikke noe hjem, og de benytter ikke kveldene med Netflix-serier eller hamstring av mat og dopapir.

De rammes på et vis dobbelt – minst! Deres helse er truet på flere måter: på grunn av dårlig ernæring, av kulde, lite søvn, psykiske påkjenninger og av koronaviruset.

En absurditet

I dag delte vi ut kølapper, pratet og forsøkte å gi råd og veiledning. Mange hyggelige samtaler og flere utfordrende.

70 personer snudde ryggen til Grønland kirke med plass til 811 personer og søkte varme i kafeer med plass til 30. Det er en absurditet at mennesker som trues på flere måter ikke vet hvor de nå kan oppholde seg.

Grønland kirke, også kalt østkantens katerdral. Foto: Grønland kirke
Grønland kirke, også kalt østkantens katerdral. Foto: Grønland kirke

Det er absurd at kafeene på Grønland kan holde åpen, men at Grønland kirke, med ett av Oslos største rom, ikke kan fordele 70 personer rundt på sitteplasser tiltenkt 1380 personer. Det er for meg en manglende solidaritet med de som nå trenger storsamfunnets omtanke mest. Disse menneskene blir ikke borte, selv om dører blir låst og ingen svarer når det bankes på.

Åpne dørene

Ett tiltak kan være at de med myndighet sørger for at Grønland kirke kan holde åpent for dem som trenger et tilholdssted aller mest.

Et annet tiltak kan være at kommunen sørger for trygge mat- og overnattingstilbud. Det går rykter om at Oslo Spektrum har et areal hvor det er mulig for 70 personer å stå adskilt, og at de har ledig kapasitet.

Powered by Labrador CMS