— I Oslo har tredjeklasse i videregående hatt åtte og en halv måned på rødt nivå, stengt skole eller heldigital undervisning, sier skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).

Oslos skolebyråd fikk det som hun ville: - Jeg er lettet over at eksamen er avlyst

For tredje året på rad avlyses muntlig og skriftlig eksamen i ungdomsskolen og på videregående. Dermed er Oslos skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og Elevorganisasjonen blitt hørt. De har lenge bedt om avlysning.

Publisert

— Eksamen utgjør omtrent 20 prosent av sluttvurderingen på elevenes vitnemål, og jeg mener at en avlysning nå gir bedre tid til å jobbe med de resterende 80 prosentene etter to spesielle år, sa kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) på en pressekonferanse.

I Oslo har skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) påpekt at eksamen ville være uheldig og urettferdig for elever ved hovedstadens ungdoms- og videregående skoler.

— Lyttet til råd fra egen fagetat

— Eksamen vil slå urettferdig ut fordi noen områder av landet, og da særlig Oslo, har hatt mye strengere smitteverntiltak over mye lenger tid enn andre deler av landet, sa hun for halvannen uke siden og gjentok at eksamen bør avlyses.

Det samme ba Elevorganisasjonen om. Nå er begge blitt hørt. Eksamen avlyses for tredje året på rad, etter råd fra Utdanningsdirektoratet.

— Dette er ikke en beskjed om at elevene kan slappe av, understreket kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) på fredagens pressekonferanse.

— Jeg er lettet over at kunnskapsministeren har lyttet til rådene fra sin fagetat, og i tillegg at hun lytter til elever som tydelig har argumentert for at eksamen ikke bør gjennomføres etter to år med koronaskole, sier Sunniva Holmås Eidsvoll.

På fredagens pressekonferanse var imidlertid kunnskapsministeren tydelig på at avlysningen ikke innebærer at elevene i videregående eller ungdosmskolen kan slakke av på tempoet.

— Åtte og en halv måned på rødt nivå, stengt skole eller digital undervisning

— Dette er ikke en beskjed om at elevene kan slappe av. Dette er et forsøk på å gi deg tid til å jobbe skikkelig med skolen fram til ferien, sa Tonje Brenna.

Ett av argumentene Oslos skolebyråd har benyttet for å avlyse eksamen har vært at elevene gjennom koronapandemien har mistet mye læring.

— I Oslo har tredjeklasse i videregående hatt åtte og en halv måned på rødt nivå, stengt skole eller heldigital undervisning, sier skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll.

— Nå kan skolene få tid til å planlegge hvordan de skal gjennomføre resten av skoleåret og gi elevene best mulig opplæring slik at lærerne får et godt vurderingsgrunnlag for å gi standpunktkarakterer, sier hun

— Det er fremdeles mye smitte og mye fravær slik at skolene ennå ikke er tilbake til en normal skolehverdag. Det vil fortsatt være en stund fremover der elever går glipp av undervisning selv når det ikke lenger er strenge tiltak i skolen, sier Holmås Eidsvoll.

Powered by Labrador CMS