Silje Andersen i BySpire kan dyrke basilikum og annet grønt hele året. Foto: Anders Høilund

BySpire vil dyrke åker på åker med salat og kål i hovedstaden, helt uten jord, kun på vann

Publisert
— Vi skal bidra til at Oslo blir en ledende matby i Europa, og vi skal hjelpe Oslo til å bli den miljøhovedstaden den ønsker å være.

BySpires Co-founder, Silje Andersen, snakker smittende og entusiastisk om grønnsakfirmaets visjoner, og er ikke redd for å hevde hårete og grønne mål.

Ifølge statistikken til landbruksdirektoratet, konsumerte vi i Norge 736 tusen tonn med grønnsaker i 2015. Selv om ikke alle spiste opp grønnsakene sine og det lå igjen litt på tallerkenen, er dette mye grønt.

Grønnsaksdyrking uten jord

— 70 prosent av det vi spiser av grønnsaker i Norge er importert fra hele verden. Vi i BySpire mener at vi skal klare å produsere så mye at importen synker med 30 prosent på urter, kål og salat innen 2020. Det kan høres ambisiøst ut, men metoden vi dyrker på gjør det fullt mulig. Dette skal vi gjøre med en teknologi hvor vi dyrker uten jord, kun på vann, lys og næring. Teknologien heter Hydroponics eller Hydroponi, forteller Andersen.

BySpire har signert en klimaavtale med Oslo kommune som betyr at de skal bidra til å kutte klimautslipp. Oslo kommune sitter med bygg som ikke brukes. Denne plassen mener BySpire kan brukes til bærekraftig matproduksjon.
BySpire-tekniker Dirk-Jan van Lubek ved plantekassene. Her har han full kontroll på lys, temperatur, næring og vann til plantene. Foto: Anders Høilund

Hva er hydroponi?

Hydroponi er kunsten å dyrke planter i vann. Ordet stammer fra gresk "hydro = vann", og "ponos = arbeid".

Konseptet ble reaktualisert på Berkley-universitetet i California i 1930, av professor W. E. Gericke. Men dyrkningsmetoden har vært anvendt av folkestammer som levde på bredden av høyfjellssjøen Titicaca i Peru eller Inle i Myanmar, som dyrket sine vekster på vannoverflaten

Plantene kan utvikle seg i vann, men ikke under alle slags forhold. Vannet må være levende. Uansett hvilket miljø plantene gror i: jord, luft eller vann, tar de opp næring i form av ioner som løses opp i nærvær av oksygen. I vann må næringen og oksygenet som forbrukes fornyes. Det er dette som kalles hydroponi: en jordløs dyrkemetode som stimulerer planteveksten samtidig som man kontrollerer mengdene av vann, mineralske salter og viktigst av alt, oppløst oksygen.

Grunnkonseptet er ganske enkelt: når planterøttene henger ned i vann som er i bevegelse, suger de raskt opp oksygenet og mineralsaltene. Hvis oksygeninnholdet ikke er tilstrekkelig, vil planteveksten bli langsom. Men hvis oppløsningen er mettet med oksygen, vil planteveksten akselereres. Jordbrukerens rolle er å tilpasse tilskuddet av vann, gjødsel og oksygen optimalt til plantens behov.

Gamle bomberom står ledig

Blant annet er BySpire i diskusjon med Oslo kommune om å bruke bomberommet i Stensbergparken som aktuelt dyrkested. Lokalet har stått tomt i 70 år og kan være det perfekte utstillingsvinduet nå som Oslo har blitt kåret til Europas miljøhovedstad 2019.

På Mesh i Tordenskiolds gate og på Greenhouse oslo har de allerede startet opp med innendørs dyrking. På Mesh kan du få BySpire-grønnsaker servert.

— Det er ingen grenser for hvor stort areal vi kan dyrke, og vi kan dyrke i hyller over hverandre. Neste plan er å sette i stand et anlegg på 500 kvadratmeter, sier tekniker Dirk-Jan van Lubek.

Van Lubek og Andersen forklarer at plantene får vann og næring i et lukket system. Dermed reduseres utslippene til et minimum. Siden grønnsaken blir laget for konsum og blir høstet før de setter frø, må BySpire kjøpe frø til nye planter.

— Tradisjonell drivhusdyrking krever mye energi til oppvarming, og utslippene av blant annet nitrat gjennom avløpsvannet er et problem, sier von Lubek.

Vil lage grønnsaker med bedre smak

— Norge er landet hvor konsumentene er minst fornøyd med kvaliteten på grønnsakene. Grønnsakene er gjerne importerte og avlet fram for å ha lang holdbarhet, framfor å være gode på smak og næring, sier Andersen.

— Vi kan gi plantene akkurat det lyset de trenger for å bli gode og næringsrike, både i mengde og i spekter, og vi kan styre luftfuktighet, næringstilgang og temperatur. Det går jo ikke utendørs, sier grunnlegger av BySpire, Jonathan Viklander.

BySpire ble etablert i 2015, men det var ikke før i desember de begynte å jobbe med prosjektet. De ser allerede nå at ballen begynner å rulle.

Oslo kommune støtter satsingen

— Gjennom Smart Oslo har vi fått god kontakt med Oslo kommune, som tente på ideen vår. Kommunen er ikke bare interessert i å la oss benytte ledige lokaler, men ser også på muligheten av å bruke BySpire-grønnsaker i kantinene sine, forteller Silje Andersen.

Det er flere aktører som dyrker innendørs i Oslo, men kun BySpire som satser i stor skala.

— BySpire startet an crowd funding-kampanje og håpet på å få inn 100 000 kroner, men fikk enda mer. Folk digger dette, ser at det er nyttig og vil bidra til det grønne skiftet, sier Andersen med et smil.

BySpire klare for å begynne med en enda større produksjon av noe de kaller for fremtidens grønnsaker.

Powered by Labrador CMS