Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
BySpires Co-founder, Silje Andersen, snakker smittende og entusiastisk om grønnsakfirmaets visjoner, og er ikke redd for å hevde hårete og grønne mål.
Ifølge statistikken til landbruksdirektoratet, konsumerte vi i Norge 736 tusen tonn med grønnsaker i 2015. Selv om ikke alle spiste opp grønnsakene sine og det lå igjen litt på tallerkenen, er dette mye grønt.
— 70 prosent av det vi spiser av grønnsaker i Norge er importert fra hele verden. Vi i BySpire mener at vi skal klare å produsere så mye at importen synker med 30 prosent på urter, kål og salat innen 2020. Det kan høres ambisiøst ut, men metoden vi dyrker på gjør det fullt mulig. Dette skal vi gjøre med en teknologi hvor vi dyrker uten jord, kun på vann, lys og næring. Teknologien heter Hydroponics eller Hydroponi, forteller Andersen.
Blant annet er BySpire i diskusjon med Oslo kommune om å bruke bomberommet i Stensbergparken som aktuelt dyrkested. Lokalet har stått tomt i 70 år og kan være det perfekte utstillingsvinduet nå som Oslo har blitt kåret til Europas miljøhovedstad 2019.
På Mesh i Tordenskiolds gate og på Greenhouse oslo har de allerede startet opp med innendørs dyrking. På Mesh kan du få BySpire-grønnsaker servert.
— Det er ingen grenser for hvor stort areal vi kan dyrke, og vi kan dyrke i hyller over hverandre. Neste plan er å sette i stand et anlegg på 500 kvadratmeter, sier tekniker Dirk-Jan van Lubek.
Van Lubek og Andersen forklarer at plantene får vann og næring i et lukket system. Dermed reduseres utslippene til et minimum. Siden grønnsaken blir laget for konsum og blir høstet før de setter frø, må BySpire kjøpe frø til nye planter.
— Tradisjonell drivhusdyrking krever mye energi til oppvarming, og utslippene av blant annet nitrat gjennom avløpsvannet er et problem, sier von Lubek.
— Norge er landet hvor konsumentene er minst fornøyd med kvaliteten på grønnsakene. Grønnsakene er gjerne importerte og avlet fram for å ha lang holdbarhet, framfor å være gode på smak og næring, sier Andersen.
— Vi kan gi plantene akkurat det lyset de trenger for å bli gode og næringsrike, både i mengde og i spekter, og vi kan styre luftfuktighet, næringstilgang og temperatur. Det går jo ikke utendørs, sier grunnlegger av BySpire, Jonathan Viklander.
BySpire ble etablert i 2015, men det var ikke før i desember de begynte å jobbe med prosjektet. De ser allerede nå at ballen begynner å rulle.
— Gjennom Smart Oslo har vi fått god kontakt med Oslo kommune, som tente på ideen vår. Kommunen er ikke bare interessert i å la oss benytte ledige lokaler, men ser også på muligheten av å bruke BySpire-grønnsaker i kantinene sine, forteller Silje Andersen.
Det er flere aktører som dyrker innendørs i Oslo, men kun BySpire som satser i stor skala.
— BySpire startet an crowd funding-kampanje og håpet på å få inn 100 000 kroner, men fikk enda mer. Folk digger dette, ser at det er nyttig og vil bidra til det grønne skiftet, sier Andersen med et smil.
BySpire klare for å begynne med en enda større produksjon av noe de kaller for fremtidens grønnsaker.