DEBATT

Værestedet i Nåleparken i Århus er modellen for deler av rusmiljøet i Oslo.

– Byrådet sa i sommer nei til et eget værested for de narkomane. Det holder ikke!

Oslos politikere kunne tatt vare på disse individene, med et åpent rom, med le for vind og regn. Fjorårets overdosestatistikk er ikke som 2021, men har krøpet over toppen fra 2020 for lengst. Det har vært et hardt år, og litt hardere for de mest utsatte.

Publisert

Siden januar har det ikke skjedd mye i det åpne narkotikamiljøet, som har forflyttet seg rett over Storgata, fra Brugata og inngangen til Gunerius, og til utenfor Kiwi-butikken og den nedlagte bokhandleren.

Tidligere i sommer avgjorde byrådet at de narkomane IKKE skal få et eget såkalt værerom. Et slikt værerom har vist seg å være svært effektivt mot både overdoser og kriminalitet knytta til det åpne rusmiljøet, i for eksempel Nåleparken i Århus.

De narkomane skal ikke stues bort, gjemmes fordi de har valgt annerledes liv, ifølge sosialbyråd Rina Mariann Hansen (AP).

Men hovedargumentet, viser det seg, er at hvis de narkomane hadde fått et værerom, ville det vært i strid med nåværende narkotikalov, som AP og Jonas Gahr Støre satte ned foten for at ble mer liberal.

Her kan byens rusbrukere komme sammen og føle seg trygge.

Rammer de mest sårbare

Så nå henger de narkomane altså vis à vis Gunerius foran Kiwi og den nedlagte bokforretningen, der de vasser i søppel. Et dobbelt tragisk syn for dem som bruker stedet eller for såkalte vanlige folk som skal en tur på Kiwi.

Dette rammer ikke de svakeste blant oss, men heller de mest sårbare, som neppe har valgt denne tilværelsen selv. Kanskje kunne de klart å velge å tre ut av rushelvetet - med litt hjelp. Litt skjerming og lindring hadde også hjulpet resten, som eventuelt ikke klarer å bryte ut.

Oslos politikere kunne tatt vare på disse individene, med et åpent rom. Med le for vind og regn. Fjorårets overdosestatistikk er ikke som 2021, men har krøpet over toppen fra 2020 for lengst. Det har vært et hardt år, og litt hardere for de mest utsatte.

Samfunnet har sviktet

Så disse folka som har digre helseproblemer og rusavhengighet, skal da vandre rundt i søppel utenfor Kiwi? Et område som verken gårdeieren eller kommunen tar ansvar for. Menneskeverdet og bybildet svikter i den nyoppussede Storgata.

Har rusbrukerne valgt dette selv? Å leve helt nederst på rangstigen?

På et eller flere steder har samfunnet sviktet disse menneskene. Svært mange sliter med tilpasning til samfunnet, grunnet traumer i oppveksten. År etter år praktiserer de derfor selvmedisinering, i kombinasjon med et blandingsmisbruk

Dette holder ikke!

Powered by Labrador CMS