Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
— Jeg vil foreslå for Høyres gruppe at krysset Drammensveien og Leiv Eriksson gate, rett utenfor Russlands ambassade, blir kalt Ukrainas plass, sier Jens J. Lie (H) til VårtOslo.
— Og jeg foreslår at det settes opp skilt der det står "Ukrainas plass", legger Lie til.
VårtOslo møter Høyre-politikeren og lederen av Frogner bydelsutvalg utenfor den russiske ambassaden. Det er rolig her etter helgens demonstrasjon, som samlet tusenvis av mennesker i det ellers så stille ambassadestrøket på Skillebekk.
Miljøpartiet De Grønne har fremmet et formelt forslag for bydelsutvalget om å endre Drammensveien til Ukrainas gate. Dette forslaget skal behandles av bydelspolitikerne tirsdag kveld.
Men allerede nå er det klart at det er en del ulemper og formaliteter som vanskeliggjør å endre navn på Drammensveien, som går mellom Solli plass og Olav Kyrres plass - en strekning på rundt to kilometer.
Oslos bydeler og bydelspolitikere fikk for drøyt 20 år siden delegert myndighet til å bestemme navn på gater og veier. Men det er flere vilkår som må oppfylles for å kunne endre gatenavn.
Blant annet heter det at endring av navn på gater, veier og plasser i Oslo må bare foretas der eksisterende navn innebærer betydelig praktisk ulempe.
Bydelsutvalget har dermed ikke myndighet til å vedta navneendringer der eksisterende navn ikke medfører betydelig praktisk ulempe.
Ved å endre to kilometer av Drammensveien til Ukrainas gate kan man argumentere med at navnendringen skaper mange ulemper for svært mange beboere, bedrifter og ambassader som plutselig får en helt ny adresse.
Bydelsadministrasjonen har jobbet på spreng siden slutten av forrige uke, og har kommet frem til en formulering om MDG-forslaget.
— Dermed ligger det an til at bydelsutvalget kun kan fremme et forslag for bystyret om en slik endring fordi vi trolig ikke kan se at navnet Drammensveien medfører en betydelig praktisk ulempe for de som har adressen i dag, skriver bydelsdirektør Odd Rune Andersen.
Men Andersen legger til at det er fullt mulig å komme med noen andre løsninger, som kan være i tråd med både MDGs og de øvrige partienes ønske om å markere ståsted på Ukrainas side i krigen Russland har startet.
— Det kan være mulig å knytte uformelle navn til et sted, uten å gå via formell navnsettingssak. Her kan man skape et «folkemunne-navn», for en avgrenset periode, eller med varighet, skriver bydelsdirektøren til bydelsutvalget.
Nettopp argumentene fra bydelsadministrasjonen er bakgrunnen for at Jens J. Lie foreslår for sin egen partigruppe Høyre å døpe krysset ved Leiv Erikssons gate og Drammensveien til Ukrainas plass.
Da unngår man ulempene, men får samtidig til en kraftig markering rett ved Russlands ambassade, mener lederen av Frogner bydelsutvalg.
— I mange byer kaller man opp en plass uten å endre gatenavn eller den formelle adressen. Vi endrer altså ingenting formelt, men kan sette opp skilt der det står Ukrainas plass i dette gatekrysset, sier Lie til VårtOslo.
Tirsdag kveld klokken 18 møtes Frogner-politikerne i bydelshuset på Skillebekk. Da blir navnsaken avgjort, på en eller annen måte.
— Poenget er jo at dersom navnet skal ha en funksjon så må vi ha skilt der det står Ukrainas plass, sier Høyre-politikeren.