DEBATT

Oslo kommune har nok av tomme kommunale bygg som kan brukes for å gi folk tak over hodet for en natt, mener skribenten.

– Sov ute eller utsett deg for smittefare! Skal det være Oslo kommunes alternativ for bostedsløse?

Vi er nå i en situasjon der bostedsløse må velge mellom forsvarlig smittevern eller å sove på gata. Og nå begynner det å bli kaldt.

Publisert

Da koronapandemien slo til for fullt, ble det store kapasitetsutfordringer i byens overnattingstilbud for bostedsløse. Å holde trygg avstand mellom de som benytter tilbudet ble vanskelig.

At kommunen da lot frivilligheten benytte skolene for å sikre nok plass, var avgjørende for å sikre både smittevern og muligheten til å sove innendørs. Men siden skolene kom i gang igjen, har den muligheten bortfalt – uten at det endrer situasjonen for de bostedsløse.

Bruk kommunale bygg

De frivillige organisasjonene som tilbyr døgnovernatting klarer ikke tilby nok plasser til å møte behovet uten å risikere å bli en smittebombe. Vi er nå i en situasjon der døgnovernattingstilbudene må velge mellom forsvarlig smittevern eller at folk må sove på gata. Og nå begynner det å bli kaldt.

Skolene kan ikke lenger brukes, men Oslo kommune har nok av tomme kommunale bygg. Noen av disse bør kunne brukes for å gi folk tak over hodet for en natt.

For Venstre handler dette om mennesker. Vi bør kunne sikre trygge overnattingstilbud for de uten et hjem, særlig nå som vinteren kommer. Det er derfor veldig skuffende at Ap-byråden ikke vil strekke seg lenger for å bidra til at folk ikke må velge mellom å sove ute eller risikere sykdom.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS