Beboere i disse blokkene på Etterstadsletta er blant dem som oppfordres til å fortsatt koke drikkevannet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Rekordraskt fall i OBOS-prisene i Oslo

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt 4,7 prosent fra oktober til november. På landsbasis var nedgangen 4,2 prosent.

Publisert

– Forrige gang prisene sank omtrent like mye, var i november 2008. Samtidig er det viktig å se nedgangen i sammenheng med at OBOS-prisene gikk mindre ned enn totalmarkedet i oktober, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

Samlet har OBOS-prisene i oktober og november falt med 5,1 prosent i hovedstaden. Siden toppen i august i år er OBOS-prisene ned 8 prosent. Det skjer etter en sterk prisøkning i starten av året.

  • I Oslo har OBOS-prisene så langt i år steget med 2,8 prosent.
  • De tolv siste månedene er prisoppgangen i Oslo 2 prosent.
  • På landsbasis har prisene steget 1,4 prosent de tolv siste månedene.

Bra aktivitet

Antallet omsetninger i Oslo i november var åtte prosent lavere enn rekordnivået i november i fjor. Samtidig ble det omsatt flere boliger enn i 2019 og bare litt færre enn snittet de fem siste årene.

– Det viser at det fortsatt er bra interesse for å kjøpe boliger, og omsetningstiden var noe kortere i november enn i oktober for OBOS-boliger i Oslo, sier Monsvold i en pressemelding.

Andelen som brukte forkjøpsretten, var på 17,4 prosent i november i år. Det er en markant nedgang fra oktober (25,9 prosent), og klart svakere enn i november i fjor (27,7 prosent). Det reflekterer at det er blitt flere boliger å velge mellom.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Venter prisnedgang

Monsvold tror boligprisene vil fortsette å falle framover:

– Vi tror prisene vil gå noe ned i desember og de neste månedene som følge av renteoppgang, høye levekostnader og flere usolgte bruktboliger. Unntaket er januar neste år. Da tilsier sesongmønsteret at prisene vil kunne stige noe. Et fortsatt stramt arbeidsmarked, god lønnsvekst og befolkningsøkning taler for at prisfallet neste år ikke blir dramatisk. Samtidig er usikkerheten stor.

Powered by Labrador CMS