Ravnkollen borettslag på Romsås.
Ravnkollen borettslag på Romsås. – Vi antar at økte utlånsrenter og fortsatt høye levekostnader vil dempe prisveksten og at prisene vil flate ut de neste månedene, sier sjefsøkonom Sissel Monsvold.

OBOS-prisene opp 1,4 prosent. – Større økning enn ventet

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg 1,4 prosent fra februar til mars. – Det er normalt at prisene stiger i mars, men økningen i år var større enn ventet og godt over snittet for mars de ti siste årene, sier sjefsøkonom.

Publisert

– Det oppnås fortsatt høye priser på boligene som omsettes. Vi hadde sett for oss at renteøkningene og de høye levekostnadene skulle begynne å bite, men lettelser i utlånsforskriften synes å ha løftet etterspørselen, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

Monsvold mener at tallene for bruk av forkjøpsretten og omsetningstiden tyder på at markedet fungerer godt. Andelen som brukte forkjøpsretten, har økt og var på 31 prosent i mars mot 28,7 prosent i februar i år.

Venter flat prisutvikling

Monsvold tror de varslede renteøkningene vil føre til at boligprisveksten dempes utover året.

– Vi antar at økte utlånsrenter og fortsatt høye levekostnader vil dempe prisveksten og at prisene vil flate ut de neste månedene. Vi anslår at prisene ved utgangen av året vil være rundt to prosent lavere enn i desember 2022 på landsbasis.

Hun peker på noen andre forhold som peker i motsatt retning:

– Lav boligbygging, spesielt i Oslo, høyere lønnsvekst, stor grad av jobbtrygghet og økt folketilvekst utgjør en motvekt til rentehevingene. Det samme gjør lempingene i kravene til betjeningsevne i utlånsforskriften. I Oslo tror vi på rundt tre prosent prisfall. Renteøkningen slår hardere i hovedstaden på grunn av høye boligpriser og høy gjeld.

Tror prisens holder seg høye

På sikt mener hun likevel prisstigningen vil fotsette: – Den lave boligbyggingen vil være med på å trekke opp prisene, ikke minst når renten settes ned igjen. Det skjer trolig i løpet av 2024.

Hun tror at få regulerte boliger, lavt nyboligsalg, høye byggekostnader og dyrere boliglån kan føre til boligtørke i hovedstaden om ett til to år. De to første månedene i år ble det lagt ut kun 22 nye boliger totalt til salgs i Oslo, mot normalt 2–300 leiligheter, viser tall fra Samfunnsøkonomisk analyse/Econ Nye Boliger.

Tror prisene vil gå ned

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, sier det ikke var uventet at prisene ville gå noe opp, men at 1,4 prosent oppgang i Oslo var noe mer enn forventet.

– Vi tror på høyere volum over påske og utflating av prisene.

Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 79 012 kroner i Oslo-området i mars, og 67 853 kroner på landsbasis.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Powered by Labrador CMS