Butikkeier Bjørn Andersen på YX 7-Eleven Mosseveien med den nye Fretexboksen.
Butikkeier Bjørn Andersen på YX 7-Eleven Mosseveien med den nye Fretexboksen.

Fretex utplasserer 16 nye bokser på Nordstrand, Søndre Nordstrand, Østensjø, Stovner og Grorud

Mote- og tekstilbransjen er en av de mest forurensende industriene i verden. Nye Fretex-bokser flere steder i byen gjør det enklere å gjenbruke klærne. Putter du klærne i en Fretex-boks, slår du to fluer i ett smekk.

Publisert

– Det flotte med tøyinnsamling i Oslo er at vi får kortreist gjenbruk. Med sorteringsanlegg på Alnabru og flere Fretexbutikker, bruker vi lite energi på transport. Hovedstaden blir et bærekraftig innsamlingssted, sier Kristin Hareide, direktør i Fretex Miljø.

Klær og tilbehør som oslofolk gir til gjenbruk er også viktig for å kunne drive Frelsesarmeens sosiale arbeid. Gavene deles ut og inntekten fra bruktsalget bidrar til å finansiere viktig arbeid for mennesker som opplever at livet er vanskelig. I fjor gikk 26.2 millioner kroner fra bruktinntektene i Fretex til sosiale formål.

Kristin Hareide, direktør i Fretex Miljø, oppfordrer folk til å gi enda flere av klærne sine til Fretex.
Kristin Hareide, direktør i Fretex Miljø, oppfordrer folk til å gi enda flere av klærne sine til Fretex.

Ønsker å bidra til en positiv sak

YX 7- Eleven i Mosseveien på Nordstrand har Bjørn Andersen vært butikkeier siden 2002, her har også en av de nye Fretexboksene fått plass. Andersen er fornøyd med samarbeidet han har hatt med Fretex og er glad for å kunne bidra i Fretex sitt arbeid.

– Jeg tenker at Fretex er en seriøs aktør. Det er en positiv sak som jeg synes er hyggelig å støtte, sier han.

Fakta

  • Fretex har sensorer i tøyboksene som sender oppdateringer på fyllingsgraden flere ganger i døgnet, slik at boksen tømmes før den blir full og tøy settes på utsiden.
  • Fretex er den eneste innsamlingsaktøren med egne sorteringsanlegg i Norge.
  • Klær som ikke blir solgt i Norge, eksporteres.

– Fretex ordner med boksen, kundene kan levere klær, det er ingen forsøpling og ikke noe trøbbel for meg, sier Andersen.

Gi til gjenbruk

Mote- og tekstilbransjen er en av de mest forurensende industrier i verden. For å produsere én enkelt t-skjorte kreves ca. 1400 liter vann. Det tilsvarer mer enn 10 fulle badekar. I snitt handler vi om lag 13-16 kilo klær hvert år, og hvert femte av våre plagg blir sjelden eller aldri brukt.

– Når du gir til Fretex, er du med på å avlaste miljøet for en stor mengde kjemikalier og energi som går til produksjon av klær og fargestoffer, samt transport og avfallshåndtering, sier Kristin Hareide.

I dette kartet kan du finne din nærmeste fretexboks.

Powered by Labrador CMS