Bevæpnet politi på Miniøya. Foto: Irene Kosberg Skagestad

Statsministeren valgte å ta med seg tungt bevæpnet politi på barnefestival i Oslo. Flere deltakere reagerte sterkt

Publisert

– Hvis trusselvurderingen rundt Erna Solberg er så skarp at hun må ha med seg tungt bevæpnede vakter, da burde hun holdt seg unna Miniøya.

Miniøya er en svært populær musikkfestival for barn, som arrangeres årlig i Tøyenparken. Irene Kosberg Skagestad var på festivalen med mannen og deres to små barn i går. Der var også statsministeren. Moren reagerer sterkt på at Erna Solberg tok med seg tungt bevæpnede politivakter dit.

– Jeg synes ikke væpnede vakter hører hjemme på et sånt sted. Jeg følte meg veldig utrygg. Det føltes veldig unorsk, og vi var flere foreldre som var litt bleke om nebbet. Jeg overhørte barn som ropte «mamma, mannen har pistol».

Det var på en rapkonsert Skagestad først fikk øy på de tungt bevæpnede politifolkene, som bar automatgevær i hendene og pistol i beltet.

Tungt bevæpnet på barnefestival

– Hvis trusselvurderingen rundt Erna Solberg er så skarp, at hun er nødt til å ha med seg bevæpnet politi, da synes jeg ikke hun burde ta med seg denne faren inn på et lukket område, fullt av barn. Dette var en utrolig dårlig avgjørelse, mener Skagestad.

Moren føler besøket ødela dagen. Men hun og mannen forsøkte å opptre naturlig og være blide, slik at treåringen Felix ikke skulle bli engstelig.

– Da jeg så vaktene mens jeg ammet babyen på to måneder, skrudde beskyttelsesinstinktet seg på for fullt. Det var det siste stedet jeg ventet å møte bevæpnete politifolk.

Etter kort tid gikk familien til en fortellerstund, men også der sto politivaktene med våpnene sine.

Miniøya 2010. Ved Amfiet. Illustrasjonsbilde: Wikimedia Commons

Kynisk valgkampstunt

– De satte seg ikke akkurat i et hjørne. Vaktene oppførte seg rolig, men gransket menneskemengden rundt seg og forsøkte å holde øye med alle på en gang. Bare tilstedeværelsen av dødelige våpen var skremmende, synes Skagestad.

For mammaen spiller det ikke noen rolle om det var Erna Solberg eller noen annen politiker som valgte å ta med væpnede vakter på barnefestivalen. Men hun kobler besøket til høstens valg.

– Hun ville vel innom for å vise seg frem i forbindelse med valgkampen. Jeg synes det er kynisk å drive valgkamp på denne måten.

LES OGSÅ: Somalisk kvinne skutt av politiet i 2015. Nå: sterkt skadet etter fall fra 5. etasje

God PR for arrangørene

Det er tredje året på rad at familien er på Miniøya, og Skagestad stusser over at arrangørene gikk med på stuntet.

– Dette var sikkert kjempegod PR for arrangørene, siden festivalen havnet i nyhetene, men jeg synes ikke dette var noen god vurdering fra dem. Jeg og flere andre visste ikke at statsministeren var innom. Vi så bare tungt bevæpnet politi. Og arrangørene gjorde heller ingenting for å annonsere hvorfor det var bevæpnede vakter der.

Først etter hvert fikk familien forklart fra noen andre konsertdeltakere at vaktene var der på grunn av statsministeren.

– Tenkte: Vi må komme oss vekk

Også en annen mor, Stine Raastad, som hadde med seg datteren Evine, ble skremt. Heller ikke hun skjønte før etterpå hvorfor de væpnede vaktene var der.

– Jeg fikk helt panikk, de sto på toppen av bakkene med oversikt over hele festivalen. Jeg tenkte det verste, og at vi måtte komme oss bort derfra fort. Resten av dagen fulgte jeg bare med på hvor vaktene befant seg og hvor det var rømningsveier.

Hun tenkte umiddelbart på konserter andre steder, som har vært utsatt for terrorangrep.

– Dette føltes alt for nære i dag. Jeg skjønner ikke hvordan Solberg og arrangørene tenkte at dette var greit på en barnefestival, sier Raastad.

Fullt synlig på barnefestivalen Miniøya, sto bevæpnet politi. Foto: Irene Kosberg Skagestad

LES OGSÅ: Oslopolitiet fikk sterke reaksjoner etter tweet om gatemusikant som fikk ramponert fiolinen sin

Forstår publikums reaksjon

Daglig leder for Miniøya, Laila Egeberg, forteller at de fikk en hyggelig henvendelse fra statsministerens kontor, om at Erna Solberg ønsket å besøke festivalen. I ettertid forstår hun folks reaksjoner.

– At noen publikummere så bevæpnet politi uten å forstå sammenhengen, det forstår jeg at folk reagerer på.

Laila Egeberg er festivalsjef for Miniøya. Foto: Privat

Fikk ikke beskjed om bevæpningen

Egeberg forteller at festivalen var i dialog med PST på forhånd, om sikkerheten rundt Solberg og rundt festivalen.

– Akkurat hva slags sikkerhet hun skulle ha, fikk ikke vi beskjed om under befaringen i forkant. At noen av gjestene reagerer, synes vi ikke er så hyggelig.

– Da de bevæpnede vaktene kom, stilte vi ikke spørsmål ved dette. Det var politiets vurdering. Vi vurderte ikke å hindre de væpnede vaktene fra å være med på festivalen. Men jeg forstår den bekymringen bevæpningen har medført, og vi er veldig lei oss for det, sier Egeberg.

Statsministeren har alltid livvakter

Kommunikasjonsrådgiver ved statsministerens kontor, Anne Nordskog, er knapp i sin kommentar.

– Statsministeren følges alltid av livvakter, og det var ikke noe eget opplegg for Miniøya. Utover dette henviser vi til politiet, sier hun.

Senere sender hun en melding. Her skriver Nordskog:

– Statsministeren er opptatt av at både barn og voksne skal føle seg trygge og at vi alle må følge de råd politiet gir.

 

PS: Intervjuobjektet Stine Raastad var også utsendt fotograf for VårtOslo under Miniøya

Powered by Labrador CMS