DEBATT

Kan vi åpne for gjenbruk?! Kan jeg få lov å gi den boka eller den leken som er i helt fin stand, men som min kid ikke leker med lenger? Jeg tror din kid hadde elska den, skriver Ine-Charlott Hanssen.

— La ikke gavene være det viktigste under bursdagen! Enkle tips til inkludering i en by med store forskjeller

Assa, nå må jeg bare få lufte noen tanker her! Vet ikke om du har tenkt over det, men rundt omkring i byen vår finnes det ganske mange forskjellig økonomisk stilte mennesker.

Publisert

Noen av oss har god økonomi, noen av oss har veldig god økonomi, noen av oss har mindre og noen av oss har så lite at det egentlig ikke går helt rundt.

Og er det en ting jeg har lært, er det at vi vet ikke alltid vet hvem som tilhører hvilken kategori … men jeg vet at det ekskluderer!

Barnebursdager, gjenbruk og makspris

Ta barnebursdager for eksempel. Enten det er barnehage, skole eller sammen med venner og familie. Kan vi legge bort presset vi voksne skaper rundt dette med gaver? Kan vi sette en overkommelig makspris på første foreldremøte?

0 kroner, 50 kroner, 80 kroner, 100 kroner. Ikke gå over 100 kroner. 100 kroner er egentlig for mye. Det er mye fint som kan kjøpes og som barna vil syns er kjempekult til under 100-lappen. Det er mange bursdager og folk har familie og venner også. Det baller fort på seg.

Og kan vi åpne for gjenbruk?! Kan jeg få lov å gi den boka eller den leken som er i helt fin stand, men som min kid ikke leker med lenger? Jeg tror din kid hadde elska den. Kan vi gjøre gjenbruk sosialt akseptabelt også i barnebursdager?

Greit å komme uten gave også

Kan vi forresten fortelle barna våre at det viktigste er ikke hva de får, men at vennene kommer. For det er faktisk slik i vår kjære by at mange ikke går i bursdager. Ikke fordi de ikke har lyst, men fordi de føler at det ikke er greit å komme uten gave.

Snakk sammen på neste foreldremøte, fortell hverandre at det er greit å komme med gave, uten gave, eller med gjenbruksgave så lenge man kommer!! For det blir faktisk ikke en kul bursdag uten venner.

Og den derre gaveleken som har blitt så populær. Bare skipp den. Ikke sett fokus på gavene. Mange av dere har kanskje gjort det allerede, men hvis ikke så er det på tide nå. Ikke la gavene være det viktigste! Lek en annen lek! Stolleken, har´n eller bare la de løpe rundt og kose seg.

Og skulle det dukke opp et barn eller tre som ikke har med gave og noen andre barn spør ... bare si at gave er vipset allerede, eller stikk en 50-lapp oppi en konvolutt med navnet på. Du skal se at lettelsen straks synes og skuldrene senkes betraktelig.

Å kunne komme uten klump i magen

Jeg hadde forresten et par andre tanker også (hehe) sånn mens vi er i gata om å ikke legge så stort press på folk og hvordan flest mulig kan få kommet på eventer uten klump i magen eller sitte igjen med et stort hull i lommeboka.

I disse dager er det mange konfirmasjoner. Og jeg har sett på flere sider at folk spør etter hvilket beløp de skal gi etter hvilken relasjon de har til konfirmanten. Jeg vet det er mye fokus rundt hvem som har fått hva og hvor mye. Sånn har det alltid vært og vi får nok ikke bort det.

Men mange føler presset etter hvor mye man skal gi. For selv om familie eller venner sier «gi etter lommeboka» eller «bare kom, det er det viktigste» vil det hos noen allikevel skapes et stikk i magen eller en dårlig følelse.

Ingen trenger å vite hvem som har gitt hva

Her er et lite tips i disse konfirmasjonstider: Man kan ha gavebord som ikke legger frem åpne konvolutter med pengene ute, åpne gaver eller såkalte gavebøker (der gavene skrives inn, (i noen tilfeller med verdi).

Man kan åpne gavene sammen med ungdommen når man kommer hjem, eller titte oppi hvis man er veldig nysgjerrig. Mange synes sikkert dette er kjempeteit mens andre vil ønske at den neste konfirmasjonen de skal i, kan legge bort presset litt.

Vet at mange allerede gjør/har gjort dette og til dere som skal ha konfirmasjon snart… here you go. Nå er det opp til dere.

Og altså ... husk kylling og kalkunpølser

En siste ting. Kan vi snakke litt om 17. mai arrangementer på skoler og loppemarkeder og sosiale eventer? Dette tipset er et litt sånn vinn vinn for alle. For å få folk til å føle seg mest mulig velkommen og inkludert pluss at man kan tjene litt mer penger så foreslår jeg at vi kan begynne å servere kylling- eller kalkunpølser.

Gjør det til den nye standarden. Flere mette mager og fornøyde fjes er lik mer penger i kassa og alt uten at noen trengte å føle på utenforskap.

Ohh, og en siste ting hold prisene lave. Kanskje tjener loppemarkedet ditt mye mer på å selge mange kakestykker til fem eller ti kroner heller enn få til 15 eller 25 kroner? Glede hos flere skaper det også.

Powered by Labrador CMS