� Oslo er allerede en grønn by med mange vellykkede miljøtiltak. Derfor ligger alt til rette for å lykkes som EUs miljøhovedstad 2019, sier sjefen for Nijmegens satsing, Michiel Hustinx. Foto: Arnsten Linstad

— Kritikk mot Oslos grønne satsing høres ut som et ekko fra Nijmegen, mener sjefen for EUs forrige miljøhovedstad

� Vår erfaring er at de som lager mest støy ikke representerer flertallet. I Nijmegen merket vi at folk flest støttet miljøsatsingen vår, sier Michiel Hustinx. Han var programsjef for den nederlandske byens år som EUs miljøhovedstad.

Publisert

Etter et hektisk år som programsjef for bærekraft i nederlandske Nijmegen, kan Michiel Hustinx ta seg en pustepause og være vitne til at Oslo overtar stafettpinnen som EUs miljøhovedstad i 2019.

Hustinx skuer utover en fullsatt rådhussal, der det bare er minutter igjen til Nijmegens borgermester, Hubert Bruls, og Oslo-ordfører Marianne Borgen skal signere det offisielle dokumentet.

— Bilfritt sentrum veldig fornuftig

— Jeg var mektig imponert over Oslo allerede før byen ble utropt til å bli EUs miljøhovedstad i 2019. Slik jeg ser det, er bilfritt sentrum veldig fornuftig. Og jeg ser langt flere elbiler på veiene her enn i Nijmegen og Nederland forøvrig. Oslo har alle muligheter til å være i front når det gjelder miljøvennlig urbanisering, sier Michiel Hustinx til VårtOslo.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) lytter til EUs miljø-kommissær for miljø, maltesiske Karmenu Vella. Til høyre står Nijmegens borgermester, Hubert Bruls. Foto: Arnsten Linstad

— Oslos rødgrønne politikere, med byrådsleder Raymond Johansen i spissen, har fått mye kritikk for pengesløsing i forbindelse med satsingen på å bli EUs miljøhovedstad. Er dette noe du kjenner igjen fra Nijmegen?

— Ja, dette er nesten som et ekko. I starten var kritikerne opptatt av hvor mye penger vi skulle bruke. Og etterhvert ble kritikerne opptatt av hvor mye penger som gikk til ulike prosjekter. Dette er helt vanlig, sier miljøsjefen i Nijmegen.

— Folk flest støtter miljøsatsing

— Men hvordan taklet dere kritikken i Nijmegen? Hvordan bør Oslos rødgrønne politikere forholde seg til kritiske oppslag i media og sinte innbyggere?

— Det er helt naturlig med saklig kritikk. Og vi lyttet til kritikerne. Man skal ta kritikk på alvor. Men, og dette er viktig, vår erfaring er at de som lager mest støy og som ofte målbærer kritikken ikke nødvendigvis representerer flertallet. I Nijmegen merket vi etter hvert at folk flest var for miljøsatsing. Det store flertallet ønsker seg et mer miljøvennlig nærmiljø og var egentlig positive, forteller Michiel Hustinx.

Ordfører Marianne Bogen (SV) tok i mot og var vertskap for dronning Sonja og kronprins Haakon da Oslo offisielt overtok som EUs miljøhovedstad fredag. Ved siden av kronprinsen sitter EUs miljøkommissær Karmenu Vella. Foto: Arnsten Linstad

— Hvordan lykkes man med en slik kjempesatsing? Hva var det viktigste dere gjorde i Nijmegen? Hvilke råd har du til Oslo?

— Jeg tror det viktigste er å engasjere folk lokalt. Folk må se konkrete resultater i sitt nærmiljø. Derfor er det viktig med mange mindre prosjekter. Og det er viktig å gi folk medbestemmelse og at de opplever at de faktisk er med.

Plantet ti tusen trær

— Det trenger ikke være svære ting. Det kan være bedre kildesortering i nærmiljøet, det kan være planting av trær og grønne planter. I Nijmegen har vi plantet over 10.000 trær i løpet av ett år. Det er ganske formidabelt når det bor 180.000 mennesker i byen, sier Hustinx.

Rådhussalen var fullsatt da Oslo overtok stafettpinnen fra nederlandske Nijmegen fredag. Nå er landets hovedstad også EUs miljøhovedstad. Foto: Arnsten Linstad

I Oslo er det planlagt over 350 arrangementer og ulike prosjekter i løpet av året som EUs miljøhovedstad. I sin åpningstale i Rådhuset, la byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vekt på samarbeid også med næringslivet i Oslo. Samlet har Oslo som miljøhovedstad 170 ulike samarbeidspartnere iløpet av 2019.

— Men aller viktigst er det at alle disse prosjektene bevisstgjør folk om at miljøet er viktig. Og ut fra det jeg ser og vet, er det allerede blitt gjort en solid jobb i Oslo allerede. Jeg er veldig imponert, sier mannen som var sjef for EUs miljøhovedstad Nijmegen i et helt år.

Powered by Labrador CMS