� Jeg pleide nesten å le av folk som sier at Tøyen er et utrygt sted å bo. Men denne voldshendelsen ble en tankevekker for meg, sa Faisa Warsame til VårtOslo rett etter angrepet. Foto: André Kjernsli

32 år gammel kvinne tiltalt for rasist-angrepet på Faisa Warsame ved Tøyensenteret

Faisa Warsame møter kvinnen som angrep henne og brukte grove rasistiske skjellsord på Tøyensenteret når saken kommer opp for Oslo tingrett i april. En 32 år gammel kvinne fra Oslo er tiltalt for vold og hatkriminalitet.

Publisert

— Jeg må ærlig innrømme at jeg er litt nervøs for å møte henne i retten. Jeg kjenner på en følelse av angst, men jeg håper å treffe en person som i det minste kan si unnskyld og vise anger, sier Faisa Warsametil ABC nyheter.

Den tiltalte kvinnen er 32 år gammel og bosatt i Oslo. Hun er tiltalt for både kroppskrenkelse, hatefulle ytringer og for å ha forfulgt Warsame. Oslo tingrett har berammet saken til tidlig i april.

Dømt for hatkriminalitet tidligere

Den tiltalte kvinnens forsvarer Torgeir Tønsager Falkum ønsker ikke å kommentere saken, skriver ABC nyheter. Den 32 år gamle Oslo-kvinnen er også tidligere dømt for flere straffbare forhold, blant annet hatefulle ytringer så sent som i 2018.

� Faisa, Faisa, Faisa, ropte mellom 400 og 500 mennesker taktfast da folk på Tøyen slo tilbake mot rasisme i fjor høst. Foto: André Kjernsli

Faisa Warsame er sosionom og en ressursperson på Tøyen og i bydel Gamle Oslo. Hun er blant annet aktiv i i Tøyen Unlimited, og en person mange kjenner og er på hils med i nærmiljøet. Men denne lørdagen i september 2018 skulle Faisa oppleve både rasistisk vold og grov, rasistisk, verbal forulemping på vei hjem fra dagligvarebutikken på Tøyen senter.

En kvinne roper til Warsame at hun er «jævla negerhore». Deretter angriper den 32 år gamle kvinnen Faisa Warsame fysisk, før hun igjen kaster seg inn i bilen og kjører vekk. Warsame måtte på legevakten med en arm ut av ledd. Flere mennesker på torget var vitne til angrepet på Faisa.

Tøyenbygda slo tilbake mot rasisme

Politiadvokat Kristin Feed i Oslo politidistrikt sier til ABC Nyheter at saken har hatt høy prioritet.

Faisa Warsame med fatle etter å ha fått armen ut av ledd da hun ble fysisk angrepet og utsatt for grove rasistiske skjellsord. Foto: Privat

Hatkrim er høyt prioritert, og politiet ser på det som svært viktig å etterforske slike saker. Den aktuelle saken har vært prioritert helt frem mot tiltale. Det er en alvorlig sak som politiet ønsker å ta tak i på en ordentlig måte, sier Kristin Feed.

I dagene som fulgte etter det rasistiske angrepet i september, fikk Faisa Warsame støtteerklæringer fra både nærmiljøet og folk i resten av Oslo. Tøyenfolket slo tilbake da over 400 mennesker møtte opp til en antirasistisk markering på senteret. Folk ropte taktfast; «Faisa, Faisa, Faisa».

— Jeg pleide nesten å le av folk som sier at Tøyen er et utrygt sted å bo. Men denne voldshendelsen ble en tankevekker for meg, sa Faisa Warsame til VårtOslo rett etter angrepet.

— Unnskyld språket, president

Olivia Corso Salles (SV). Foto: Oslo SV

I november ble det raistiske og voldelige angrepet på Warsame også tema i Stortinget. SVs representant  Olivia Corso Salles tok opp saken fra Stortingets talerstol.

— En lørdag på Tøyen er en kvinne med hijab på vei hjem. Ut av det blå hører hun en dame rope. Og jeg må på forhånd beklage ordbruken, president: "Jævla negerhore", sa Olivia Corso Salles (SV) fra Stortingets talerstol.

— Dette hadde jeg aldri regnet med da jeg la ut en oppdatering på Facebook etter å ha blitt angrepet i september i fjor. Men det er positivt at saken går så høyt opp som til Stortinget. Og at de debatterer politiets rolle i kampen mot hatkriminalitet. Det er ekstremt viktig at det settes inn økte ressurser, sier Faisa Warsame.

Powered by Labrador CMS