Dronen er fullt autonom, men av sikkerhetsmessige grunner vil det være en person om bord når dronen kjøres i indre Oslofjord.

Unik drone skal undersøke Oslofjorden

Kongsberg Maritime har i samarbeid med studenter fra NTNU utviklet en autonom dronebåt på åtte meter som skal kartlegge Oslofjorden. Dronen er utstyrt med teknologi som er fremst i verden, og skal undersøke fjorden for søppel.

Publisert

Denne uken har en dronebåt av helt ny teknologi blitt testet ut i Oslofjorden. Studenter fra NTNU har utviklet en teknologi som gjør det mulig å skille objekter i sjøen, der målet er effektiv overvåkning av fjorden.

Tre kameraer over havoverflaten ser etter hindringer. Under havoverflaten er det ekkolodd som søker etter fisk, havbunn og søppel.

— WWF estimerer at 80% av søppelet i havet kommer fra land. Uansett hvor vi er, og hva vi gjør må vi bidra til at søppelet vårt ikke havner i havet, sier Heidi Neilson, fungerende seksjonssjef plan og miljø i Oslo Havn.

— Dronen er et pilotkonsept i arbeidet med å finne enda mer automatiske og billigere måter å overvåke større havområder på. Vi har stor tro på at dronen kan bli et viktig bidrag til å holde Oslofjorden frisk, forteller Arne Johan Husebø Hestnes i Kongsberg Maritime.

Powered by Labrador CMS