DEBATT

Mehmet Kaan Inan (H) mener forskjellene i Oslo har økt under det sittende bystyret.

«Raymond Johansen og Ap har ikke gjort nok for å redusere forskjellene i Oslo»

Resultatet etter åtte år med Arbeiderpartiet, SV og MDG er klart; forskjellene i Oslo har økt. Nå er tiden inne for å bytte de ut med politikere som får ned fattigdommen og reduserer forskjellene. Vi er klare til å ta fatt på den utfordringen.

Publisert

Shila Khayrollahzadeh og Shawn Figueroa skryter hemningsløst i et innlegg av en politikk som har økt forskjellene i Oslo. I 2015 gikk Raymond Johansen og resten av byrådet til kamp mot den delte byen, og innsatsen står til stryk. Det er like mange fattige barn i Oslo nå som i 2015. I de aller fattigste delbydelene i Oslo har det til og med blitt enda verre.

Å få flere unge til å fullføre og bestå videregående skole, samt få flere voksne ut i jobb er nøkkelen ut av fattigdom. Vi må skape en Osloskole som gir flere unge i Oslo muligheten til en klassereise, og vi må etablere flere løp inn i arbeidslivet for voksne som er utenfor.

Osloskolen var et fyrtårn i å redusere sosiale forskjeller i Oslo inntil Arbeiderpartiet og SV tok over makten i 2015. Resultatene på nasjonale prøver har gått ned, hvor flere elever er på de laveste mestringsnivåene enn tidligere. Skolebidragsindikatoren, som er vårt viktigste verktøy for å se om skolen reduserer forskjeller, har også gått i negativ retning.

Arbeiderpartiet prøvde til og med å legge ned et utrolig viktig lavterskeltilbud for å få flere innvandrere ut i jobb. IKEA har sammen med NAV et tilbud kalt «Broen til jobb» som gir innvandrere med kort botid muligheten til å prøve seg i arbeidslivet og lære seg norsk. Det tilbudet stod på randen til nedleggelse, før Arbeiderpartiet snudde etter medieoppmerksomhet. Det er hjerterått.

Nå er det på tide å rydde opp etter Raymond Johansen og Arbeiderpartiet.

Vi skal gi skoler i levekårsutsatte et skikkelig løft. Da skal vi starte med å sørge for at alle barn og unge lærer seg å lese, skrive og regne skikkelig. I tillegg skal vi øke lønna til lærere og rektorene på disse skolene, slik at vi rekrutterer og beholder de dyktigste lærerne. Skolene i disse bydelene skal få muligheten til å ha åpent på kvelden, slik at idretten og fritidstilbudene kan ha skolen som sentral møteplass med trygge voksne til stede.

Vi skal løfte delbydeler i Oslo som har blitt ignorert av Arbeiderpartiet, SV og MDG. Vaterland og Grønland skal få et skikkelig løft, Hovseter i Vestre Aker og Homansbyen på Frogner det samme. Aktivitetsskolen skal fortsette å være gratis for alle barn som kommer fra husholdninger med under 2 millioner kroner i inntekt.

Jeg mener det er grunnleggende urettferdig og endeløst naivt å lage ordninger basert på hvor folk bor i Oslo. Det er ikke forskjell på en lavinntektsfamilie som bor på Hovseter i Vestre Aker eller en lavinntektsfamilie på Mortensrud i Søndre Nordstrand. For dagens byråd med Arbeiderpartiet i spissen er det tydeligvis en forskjell. Det skal det bli en slutt på. Vi skal ha ordninger som er spisset mot de som trenger hjelp fra kommunen.

Dette valget står mellom de som har hatt kampen mot fattigdom som et venstrehåndsarbeid, eller de som faktisk skal bekjempe fattigdommen. Det har ikke blitt gjort nok de siste åtte årene, og vi er klare til å rydde opp.

Powered by Labrador CMS