DEBATT

– Koret har en viktig funksjon i en tid med økende fascistiske strømninger. Vi står opp mot rasisme, islamofobi og antisemittisme, mener Lene Auestad og Yasemin Yildiz fra Antifascistisk kor.

– Kom syng med oss mot fascisme

– Vi bruker sang som et fredelig virkemiddel, en samlende kraft i Oslos gater.

Publisert

FNs Internasjonale solidaritetsuke med folk som kjemper mot rasisme og rasediskriminering er 21. til 27. mars. Vi i Antifascistisk kor skal markere den lørdag 23. mars med sanger og appeller på Eidsvolls plass. 

Koret har en viktig funksjon i en tid med økende fascistiske strømninger. Vi står opp mot rasisme, islamofobi og antisemittisme. 

Vi har med oss anerkjente appellanter og kunstnere som lenge har bidratt i kampen mot rasisme og intoleranse – Attia Mirza Mehmood (Oslo SV), Johanna Zwaig (billedkunstner og sanger), Sofia Rana (Rødt Oslo), Sara Baban (scenekunstner) og Mina Rafiq (leder av Against Illiteracy and Poverty i Oslo, som arbeider for afghanske kvinners rettigheter).

Sang som fredelig virkemiddel

Antifascistisk kor synger sammen mot diskriminering på alle grunnlag, det være seg etnisitet, kjønn, seksualitet, alder, religion, eller funksjonsevne. Koret er partipolitisk uavhengig, og vi er uavhengige av alle andre organisasjoner. 

Koret har deltatt på en rekke viktige markeringer.

Vi bruker sang som et fredelig virkemiddel, en samlende kraft i Oslos gater. Forbipasserende er ofte invitert til å delta i våre arrangementer – de blir glade av å se oss, synger med og danser til. 

Vi synger på forskjellige språk fordi Oslo flerkulturell og flerspråklig by. Vår dyktige dirigent, Liudmyla Voloshyna, er flyktning fra krigen i Ukraina med pedagogisk og musikalsk utdannelse. Hun er svært inspirerende, med sin lange musikkerfaring, og har gitt nytt liv til koret. 

Startet med 22. juli-markering

Antifascistisk kor hadde sin første offentlige opptreden på tiårsmarkeringen for 22. juli i 2021. 

En tanke bak var å la flere få delta enn bare overlevende og ledende politikere – og dessuten å tydeliggjøre at dette var og er en dag som handler om motstand mot rasisme og fascisme, og ikke en apolitisk dag. 

Vi står opp for alle menneskers likeverd, uavhengig av hudfarge, kjønn, seksuell legning og kjønnsuttrykk, etnisitet, religion, språk, nasjonal opprinnelse og funksjonsevne. 

Gruppe i vekst

Vi har hittil markert årsdagen for 22. juli, Novemberpogromene/Krystallnatten, 1. mai ved Oswaldmonumentet på Jernbanetorget, de internasjonale dagene mot rasisme og islamofobi, funksjonshemmedes rett til selvbestemmelse under Independent Living-festivalen 9. og 10. juni og Fluktfestivalen på FN-dagen 24. oktober. 

Vi er en gruppe i vekst, med medlemmer som har både lang og liten erfaring innen sang, som har gleden av å lære av hverandre i fellesskap. 

Vi har ikke fått offentlig støtte, men en spleis ga gode resultater fra solidariske folk som er glade for at vi finnes. Vi ønsker alle Oslo-borgere varmt velkommen til å markere dagen sammen med oss på Eidsvolls plass lørdag 23. mars.

Powered by Labrador CMS