Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Henning har startet kampanje for å redde historiske Teisen gård. - Det er kjempetrist at gården står tom og forfaller
Teisen gård har stått tom i snart tre år. Nå håper folk i nabolaget at kommunen eller andre aktører kan redde den forfalne, historiske gården og fylle den med liv igjen. — Vi har et stort behov for nabolagshus og kulturlokaler.
Teisen gård i sør i bydel Alna har i snart tre år stått tom og ubrukt, etter at den lokale barnehagen forlot bygget sommeren 2020.
Området Fjellhus, Teisen og Ulven har et fåtall av fritidslokaler, og flere synes det er både trist og unødvendig at lokalet står ubrukt og forfaller slik det gjør i dag.
— Det er kjempetrist. Det er jo en utrolig vakker gård med en flott plassering, og et av de fineste byggene vi har i området, sier Teisen-beboer Annika Marie Arntzen Engen.
Frykter for brann i den historiske gården
— Vi har et stort behov for åpne hus og kulturlokaler her. Det å ha et lokalt aktivitetshus, kafé eller barnehage hadde gjort mye, mener hun.
Hun forteller at gården nå kun brukes som en lufteplass for hunder, og som nybakt forelder forteller hun at det hadde vært fint med en barnehage i nærheten.
— Det er flere som har flyttet til Teisen med tiden og synes det er synd at det ikke er en barnehage her. Det er jo en flott plass som kan brukes til så mye, så vi håper det skjer noe, sier Arntzen Engen.
Tilstanden til Teisen gård fikk lokale Henning Jensen til å starte et innbyggerforslag på minsak.no.
Her krever Jensen at Oslo kommune og bystyrepolitikerne tar tak i saken og gjør noe med gården som forfaller. Han er spesielt opptatt av bevaring fordi nærområdet sør i bydel Alna har få møteplasser og grønne områder.
— Når ungdommen skal finne på noe må de til Tveten gård, sier Jensen.
— Det finnes ingen planer for Teisen gård, og vi frykter at det med tiden vil brenne som andre bygårder, forteller Jensen, som sikter til Arbeiderboligene i Fyrstikkbakken, Ulven gård og Timms Reperbane, alle utsatt for brann gjennom tiden, påpeker han.
— Det mangler ikke på forslag og gode ideer om hva Teisen gård kan brukes til. At juniorklubben på Bryn skole er åpen en time eller to, monner ikke, skriver Jensen under saken sin.
Oslobygg: — Bygget blir ivaretatt
Bydel Alna drev den kommunale barnehagen på Teisen gård fram til 2020, og etter at leieavtalen ble avviklet tok Oslobygg KF over som forvalter av bygget.
Alna bydelsutvalg behandlet sak om fremtiden til Teisen gård i november 2021, hvor det kom frem at det ikke er planer om å gjenoppta leieforholdet på gården.
Seniorrådgiver kommunikasjon i Oslobygg, Marte Svenneby, forsikrer at det er faste rutiner med å vedlikeholde Teisen gård.
— Bygget blir holdt varmt og ivaretatt. Men jeg skjønner at det kan se annerledes ut fra utsiden, spesielt på denne tiden av året når det er mørkt og vått. Utvendig blir det også jevnlig vurdert overflatebehandling, sier Svenneby.
Hun forklarer at Oslobygg synes det er fint at folk viser engasjement for bygg som står ledige. De har jobbet med å finne nye leietakere etter at den kommunale barnehagen forsvant ut dørene i 2020, men har enda ikke har funnet nye leietakere.
— Men dersom bygget skal brukes til noe annet enn barnehage må det bruksendres, påpeker Svenneby.
— En helvetes respons
En av dem som har skrevet under på innbyggerforslaget til Jensen er Rolf Egil Hansen. Han mener at når ikke kommunen klarer å ta vare på et slikt bygg, er det ingen skam i å selge det til en privat aktør.
— Jeg kommer fra Larvik, hvor vi har Festiviteten. Kommunen klarte ikke å drifte bygget og la det derfor ut for salg til noen private. Det er jo nedskjæringer i hele kommunen, så da er det kanskje litt på sin plass med slike tiltak, sier han.
— Alle vet at dersom et bygg står ubrukt, råtner det. Det trengs forsterkninger i dette bygget, fortsetter Hansen.
Henning Jensen har nå over 500 underskrifter for saken, med et mål på 300. Har innbyggerforslaget nådd dette målet kan saken tas opp i den politiske dagsorden. Jensen har nå sendt forslaget videre inn til bystyret.
— Det har vært en helvetes respons på saken, sier Henning Jensen.
Kan bli tatt opp i bystyret
Pål Anders Dramstad er utvalgssekretær i byutviklingsvalget, og sier at sakene først mottas i postmottaket, og fordeles foreløpig til en saksbehandler, som lager en fordelingssak til Forretningsutvalget.
— Når Forretningsutvalget har fordelt saken til et utvalg, sendes innbyggerforslaget til byrådet for kommentar, forklarer Dramstad.
Utvalget foretar eventuelle befaringer eller innspillsmøter, og når utvalget har ferdigbehandlet saken er den klar for behandling i bystyret.
For alle saker unntatt plansaker/reguleringsplaner, gjelder det en 6 måneders frist for behandling av innbyggerforslaget.