Frid Hamsun
– Bibliotekrommet vårt oppleves som moderne. Nå vil flere unge være hos oss, sier seksjonsleder Frid Hamsun.

Deichman-utlån av bøker slår alle rekorder. Ved Torshov-filialen er det eksplosiv vekst

Deichman har hatt solid vekst i nye lånere de siste årene. Hele 48 107 nye lånere besøkte biblioteket i fjor, i en tid der leselyst og lesing generelt er synkende og boksalget går nedover.

Publisert

I en tid der det meste har blitt dyrere, er Deichman gratis og tilgjengelig for alle. Det gjenspeiles i besøkstallene. Opptellingen viser at 5,4 millioner besøkende var innom Deichmans 25 biblioteker i fjor.

Mens resten av landet har synkende utlånstall, har Deichman greid å snu trenden.

Utlånet av papirbøker har økt med fem prosent sammenlignet med 2022 og 20 prosent sammenlignet med 2019 - som var siste normalår før pandemi og nedstengning.

– Veldig gledelig

Det er mange bøker å velge mellom, og Deichmans samling består av ca 800 000 bøker.

– Selv om et bibliotek i dag er mye mer enn bøker, er fortsatt litteratur, leseglede og leselyst helt sentralt i Deichmans samfunnsoppdrag, sier direktør for Deichman, Merete Lie, ifølge en pressemelding. Hun synes det er veldig gledelig å kunne registrere økt utlån.

Merete Lie
I en tid der leselyst og lesing generelt er synkende og det er nedgang i boksalget, er dette spesielt positivt, forteller biblioteksjef ved Deichman, Merete Lie.

Deichman har også stått bak ungdomsarrangementer, lesesirkler, forfattermøter, barnehagebesøk, festivaler, sykurs, foredrag og mye, mye mer. 

At brukerne er fornøyde viser Oslos innbyggerundersøkelsen for 2023; tilfredsheten med bibliotektilbudet gikk opp fra 73 prosent i 2014 til 90 prosent i 2023.

Inspirerende rekord

– Deichman har nådd nye høyder og overgått egne rekorder. Det er ikke bare imponerende, men også inspirerende for videre satsing, sier kulturbyråd Anita Lervik North (H).

– Disse knalltallene viser bibliotekets viktige rolle i samfunnet, legger hun til.

Tallene for 2023 viser at det er lokalbibliotekene som har bidratt til Deichmans sterke vekst, med økende bibliotekbesøk over hele byen. 

At satsingen på bibliotekene i Groruddalen har virket, viser det økte antallet besøkende til Deichman på Stovner, Furuset og Nordtvedt.

Eksplosiv vekst på Torshov

Et eksempel på lokalbibliotek i vekst er Deichman Torshov, der besøkstallene har skutt i været. Her har besøkstallene økt med 106 prosent fra 2022! 

Grepene de har tatt, har gitt resultater.

– Vi har gjort flere viktige grep, blant annet kuttet og gjort hyllene lavere, for å gi siktlinjer og få inn lys fra vinduene, forklarer seksjonsleder Frid Hamsun.

– Bibliotekrommet oppleves nå som åpent, moderne og ikke minst tryggere. Nå vil flere unge være hos oss, sier seksjonslederen.

Ny bibliotekplan

– Det er bemerkelsesverdig at lokalbibliotekene står for den sterkeste veksten, mener kulturbyråden. 

– Det understreker deres betydning som nære og tilgjengelige møteplasser i hele byen. Før sommeren legger vi også frem en ny bibliotekplan for byrådets satsinger fremover, sier kulturbyråd Anita Leirvik North.

Powered by Labrador CMS