– Man trenger ikke reise langt eller investere i masse utstyr for å få en fin opplevelse ute, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (t.v.). Her sammen med DNTs generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang på Sognsvann.

Søndag var den store Kom deg ut-dagen. På Sognsvann sto DNT-sjefen og klima- og miljøministeren med en spesiell oppfordring 

Flere tusen barn og voksne kom seg ut i naturen på den nasjonale Kom deg ut-dagen. På Sognsvann var generalsekretæren i Den Norske Turistforening på tur med klima- og miljøministeren. De delte en felles bekymring for at flere barn og unge velger skjermen fremfor naturopplevelser. 

Publisert

Søndag var det Kom deg ut-dagen, som siden 2006 har vært Norges store turdag. Den Norske Turistforening (DNT) sto denne dagen for rundt 160 arrangementer på ulike steder i landet.

– Det er så gøy å se at barn og voksne tar oppfordringen om å sparke i gang turvinteren med en dag ute! Det er enkelt, gøy og gratis å bruke naturen der vi bor, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang, i en pressemelding.

Færre barn leker ute: – Bekymringsfullt

Dag Terje Klarp Solvang var denne søndagen på tur sammen med klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) på Sognsvann. De er begge urolige for det samme.

En fersk rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) viser at andelen barn som ukentlig eller oftere gjør ulike utendørsaktiviteter i nærmiljøet, har sunket fra 2013 til 2023. Alle de ulike aktivitetene som var med i undersøkelsen er i nedgang.

– At det blir mer skjermtid og mindre utetid er bekymringsfullt. Regjeringen jobber med å begrense skjermbruken i skolen, og parallelt vil vi legge til rette for at flere skal oppdage hvor fint det er å være mer ute i naturen, sier miljøminister Bjelland Eriksen.

– Trenger ikke reise langt

Han mener frivilligheten har en stor rolle og peker på tilgjengelige, rimelige og gode tilbud i nærmiljøet. 

– Det er lett å forstå at det er enkelt for både store og små å ta fram skjermen i en travel hverdag, og derfor er det så viktig å fortelle at det også er enkelt å ta med barna ut. Som DNT viser her i dag, trenger man ikke reise langt eller investere i masse utstyr for å få en fin opplevelse ute.Powered by Labrador CMS