Hva nå, Vålerenga?

Vålerengas supportere under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Stabæk på Intility Arena.
Muligheten for å sende Vålerenga ned i OBOS-ligaen er som en kombinasjon av julaften, 17. mai, og nyttårsaften på Hamar. Men laget og 1000 supportere vil møte opp for å kjempe for seier til Vålerenga.

Dommedag for Vålerenga

Varsellampene bør lyse i alle rom på Valle uansett hvordan sesongen ender. Men over 1000 Vålerenga-supportere tar uansett turen til Hamar på søndag i håp om at det fortsatt er flere redningsbåter igjen i det synkende skipet.

På søndag reiser Vålerenga til Hamar for å spille klubbens viktigste kamp i nyere tid. Med seier lever fortsatt håpet om sikker plass og ny kontrakt i Eliteserien, mens et tap med all sannsynlighet vil bety nedrykk.

Konsekvensene av å rykke ned vil være enorme og vil være et resultat av at klubben har blitt drevet dårlig over lang tid. Det får flere til å foreslå at et nedrykk kan være sunt for å få rydda opp og starta på nytt. Akkurat det har jeg veldig liten tro på.

For å ta det med en gang da, så bør denne sesongen få varsellampene til å lyse i alle rom på Valle uansett hvordan dette ender. Hver stein bør vendes, og evalueringen bør være grundigere enn noen gang.

Kranglet nærmest på direkten

For i år har det tidvis vært pinlig å være Vålerenga-supporter. Og grunnen til at man må ta hele året og ikke bare sesongen, er fordi det begynte allerede i slutten av januar med daværende trener Dag-Eilev Fagermo mot spiller Amor Layouni. En krangel som nærmest ble sendt direkte på TV2 Nyhetskanalen og som satte standarden for et år fylt med nyheter som vitner om en klubb som verken er i balanse eller drar i samme retning.

Det er ikke nok spalteplass her til at man kan gå gjennom hele året nå, men man fikk et nytt bevis på det da styreleder Kjetil Siem nylig stilte opp i en TV2-podcast der han kalte sin egen klubb for et synkende skip og at man måtte gjøre seg klar for spill i Obos-ligaen.

Å komme med sånne uttalelser når laget ditt har et par livsviktige kamper igjen av sesongen kan ikke beskrives som annet enn total skivebom.

Argumentet faller vekk

Dette kommer altså fra en styreleder som nettopp har satt seg ned i stolen sin. I tillegg til Siem er flere sentrale personer allerede byttet ut med nye, så denne oppryddingen som folk snakker om har egentlig allerede blitt gjort i stor grad.

Det betyr at det er de som er der nå som må snu dette, og da faller mye av argumentet om at et nedrykk kan være sunt vekk, sånn jeg ser det.

Det er selvfølgelig mange flere argumenter som spiller inn i en sånn diskusjon, men tror uansett det blir feil å se seg blinde på suksessen lag som Brann og Viking har hatt etter at de rykka ned.

Ingen garanti for opprykk

Hvorfor skal en klubb som har slitt så lenge med å få til noe som helst plutselig få det til når man rykker ned fra eliten og må kutte i det som er av kostnader? Man skal heller ikke glemme at det er mange store klubber som har slitt og fortsatt sliter med å komme seg opp igjen etter å ha rykka ned.

Men før man går i fella og sier som Siem at dette skipet allerede er på full fart mot bunnen, så er det på tide å se frem mot kampen på søndag. For å ta det positive først, så er det ikke sikkert det er så dumt at det har vært en landslagspause nå med mindre trykk på feltet og forhåpentligvis også tid til å senke skuldrene litt.

Topp motivert HamKam-lag

Samtidig har man også fått tid til å lege de som sleit med litt småskader og den slags. I tillegg møter man et HamKam-lag som er ferdigspilt for sesongen og som med det ikke har noe å spille for. Men, og her er det et stort men, det er bare å glemme at Vålerenga får noe som helst gratis på Hamar.

Muligheten for å sende Vålerenga så godt som ned er som en kombinasjon av julaften, 17. mai, og nyttårsaften på Hamar. For det er få, om noen, som misliker Vålerenga sterkere enn det de gjør på Hamar.

Og selv om mye av rivaleriet kommer fra hockeyen, så stiller et topp motivert lag opp i grønt og hvitt på motsatt halvdel på søndag. Det er også et lag i grønt og hvitt som kommer fra to sterke seire og endelig kan senke skuldrene etter flere måneder i nedrykkssumpa.

Uavgjort er verdiløst

For Vålerengas del var det en tam forestilling mot Stabæk sist. Det manglet ikke på innsats, men heller mangel på selvtillit og redsel for konsekvenser av et tap.

Det samme gjaldt egentlig for laget fra Bærum, og da ble kampen nulla ut med ett poeng til hvert av lagene. Stabæk møter Sandefjord på Nadderud i helgen, og den er jeg helt sikker på at de vinner.

Det betyr at Vålerenga må gjøre jobben selv og at en ny uavgjort vil være bortimot verdiløs. Om de makter det, er det foreløpig ingen som vet, men over 1000 Vålerenga-supportere tar uansett turen i håp om at det fortsatt er flere redningsbåter igjen i det synkende skipet.

Powered by Labrador CMS