Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
I en spørreundersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til oppgir 25 prosent i Oslo at de har vært bekymret for en venn eller et familiemedlems drikking under koronaperioden.
11 prosent har vært bekymret for partner. Begge deler er signifikant høyere enn landssnittet. Katrine Gaustad Pettersen, generalsekretær i Av-og-til, mener tallene er alvorlige.
– Vi vet at det livet vi har levd under pandemien gir økt risiko for å utvikle alkoholproblemer. Vi har vært mer isolert, arbeidsledigheten har steget, og stengte utesteder har ført til mer drikking alene og i hverdagen. Dette er faktorer som øker risikoen for å få problemer med alkohol, sier Pettersen.
Hun synes ikke det er overraskende at det nettopp er Oslo som skiller seg ut i statistikken.
– Oslo har vært spesielt utsatt, med mye nedstenging over lang tid. Dermed har oslofolk mistet den korrigeringen man får når man drikker sammen med andre. I tillegg vet vi at de lange periodene med nedstengning har vært tøft psykisk for mange, noe som øker risikoen for å bruke alkohol på en mer skadelig måte, sier Pettersen.
Alkovettlederen er særlig bekymret for de osloborgerne som allerede før pandemien hadde et høyt alkoholforbruk.
– Forskningen viser at de som drakk mest før pandemien, er tydelig overrepresentert blant de som nå drikker mer. Det gir grunn til bekymring. Dette er en gruppe som allerede før pandemien brukte alkohol på en slik måte at det fikk negative konsekvenser for dem selv og de rundt dem, sier hun.
Nå oppfordrer hun osloborgere til å legge vekk de nye drikkevanene.
– Prøv å ta tilbake det livet og de vanene du hadde før pandemien, og ikke nøl med å be om hjelp fra fastlegen hvis du er bekymret. Sammen kan dere finne ut av hvordan du skal få kontroll over drikkevanene dine, sier hun.