� Vi er jo alle opprørt over det som skjedde i Bærum. Og det er klart folk hos oss er bekymret, sier styreleder Ghulam Sarwar i moskéen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Viktig muslimsk høytid i Oslos største moské på Grønland: – Vil ha ekstra sikring etter skyteepisoden i Bærum

� Vi har god dialog med politiet, og det blir ekstra sikring av moskéen under vår høytid id al-adha søndag, sier styreleder Ghulam Sarwar i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Motzfeldts gate på Grønland.

Publisert

— Mange av medlemmene i moskéen vår her på Grønland har henvendt seg til meg etter de fryktelige nyhetene fra moskéen i Bærum, sier styreleder Ghulam Sarwar til VårtOslo.

Lørdag ettermiddag tok en bevæpnet person seg inn i moskéen al-Noor Islamic Centre i Ringeriksveien i Bærum. En person skal ha blitt skadd etter at det ble meldt om skudd ved og inne i moskéen. Men skadeomfanget var lørdag kveld ved 20-tiden ukjent.

Hvit, norsk mann pågrepet

Mannen som trengte seg inn i moskéen ble imidlertid raskt overmannet av menighetens medlemmer inne i bygningen, og politiet kom raskt til stedet.

Politiet kom raskt til moskéen i Ringeriksveien i Bærum etter melding om skyting lørdag ettermiddag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Politiet fikk den første meldingen om skytingen klokken 16.07.

— Vi måtte gå inn og aksjonere raskt. Vi hadde store mannskaper på stedet. Da vi kom inn i moskeen, fikk vi raskt kontroll på gjerningsperson med hjelp fra publikum, sa seksjonssjef Rune Skjold i Oslo politidistrikt under en pressekonferanse på politihuset i Oslo lørdag kveld.

Politiet har pågrepet en norsk hvit mann, som er bosatt i nærmiljøet. Han ble også skadd i hendelsen, men skadeomfanget er ukjent. Han er ikke ennå blitt avhørt. Mannen er siktet for drapsforsøk.

Muslimer feirer id al-adha

Ved alle landets moskéer er norske muslimer i gang med å feire såkalte "store id", eller id al-adha. Den feires i tre dager, og innledes med bønn om morgenen den første dagen. Id al-adha faller i underkant av to og en halv måned etter id al-fitr, som er avslutningen på fastemåneden ramadan.

Derfor venter Norges og Oslos største moské, Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Motzfeldts gate på Grønland, storinnrykk allerede ved ni-tiden søndag morgen. Moskéen har tilsammen nær 6.000 medlemmer, og mange deltar i bønn mange ganger under tre døgn lange id al-adha.

Norges største moské, Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat, i Motzfeldts gate på Grønland i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

— Vi har fra før veldig god dialog med politiet i Oslo, og jeg har hatt kontakt med dem i kveld. Det blir ekstra sikring av moskéen. Vi har jo egne vektere og videoovervåking i tillegg til at politiet stiller opp, sier moskéens styreleder Ghulam Sarwar.

— Vi ønsker et fredelig Norge

— Hvordan har medlemmene av din moské det i kveld?

— Vi er jo alle opprørt over det som skjedde i Bærum. Og det er klart folk hos oss er bekymret. Ingen ønsker noen form for ekstremisme. Vi lever jo alle i et fredelig land, og alle nordmenn ønsker jo å ha det slik, sier Sarwar.

— Men er dine medlemmer bekymret? Er de blitt skremt?

— Ja, noen av medlemmene våre er nok bekymret. Men jeg tror jo dette går bra, og at vi har god nok sikkerhet ved vår moské. Våre medlemmer er jo som andre nordmenn, de ønsker ikke vold. Vi ønsker et fredelig samfunn, sier styrelederen ved moskéen i Motzfeldts gate.

Oslo-politiet opplyste på pressekonferansen lørdag kveld at det fortløpende vurderes hva slags ekstra sikring som eventuelt blir gjennomført ved moskéer i byen.

Powered by Labrador CMS